Ukens bruktbåt: Elan 37

– Usedvanlig velbalansert og harmonisk

– Usedvanlig velbalansert og harmonisk

Elan 37 fikk mye skryt da den kom i 2002 og har vært en suksess i Norge, både på regattabanen og på salgsstatistikken. Elan 37 er ukens bruktbåt!

Publisert Sist oppdatert

- Elan er en usedvanlig velbalansert og harmonisk seilbåt som har atskillig seilglede å by sitt mannskap. Rask er den også, det har sommerens regattaer vist. Alle fasiliteter og kvaliteter under dekk fins, men markedet byr på båter med mer bovolum enn hva Elan 37 har. Men da får man kanskje ikke alltid den samme seilgleden…?

Slik lød karakteristikken av Elan 37 i SEILmagasinet 2004/9. At båten er velbalansert forklarer konstruktøren Rob Humphreys med at han har gjort linjene i aktre del av skroget mer symmetriske med de fremre, og på en slik måte at denne symmetrien bibeholdes når båten krenger. Det gjør at hekken ikke løfter seg slik at båten seiler «på nesa» og blir logirig inntil roret på et tidspunkt slipper og båten broacher. For å motvirke dette ytterligere har Humphreys flyttet rorstammen lengre frem, slik at rorbladet kommer mer innunder skroget og ikke så lett suger luft når båten krenger mye.

VELLYKKET. Cockpiten må kort og godt kunne kalles vellykket, skrev vi også. Cockpitkarmene har god høyde og er vinklet slik at de gir fin ryggstøtte. Avstanden mellom benkene er 80 cm, og det er i meste laget for å gi spenntak for annet enn de langbente. Men fordi de skrådde cockpitkarmene er spesielt brede, blir dette i stedet den naturlige plassen å sitte når båten krenger. Avstanden til rekkevaierne er godt tilpasset og de fungerer fint som ryggstøtte.