Elises SEILverden

Fra en erfaren langturseiler

Fra en erfaren langturseiler

RX II-Elise studerer i Bergen. Der har hun truffet nye langturseilere. Ferske. Ikke dratt enda. Elise Dale Narum er rådgiver.

Som en blomst åpner et titalls paraplyer sedvanlig synkronisert. Plutselig regner hagl horisontalt, min paraply ligger to kvartaler bak meg som et oppgitt skjelett i en søppelkasse. Det renner vann over kant på vadestøvlene. Fruktblomstrene har gitt opp og kornbladene ligger klistret til våt asfalt.  Det er sommer i Bergen!

DRAUGEN. Det er dette de forlater, de fire forsøksmatrosene på DRAUGEN, vil de virkelig det? Til fordel for varm sand og korallutsikt. I ett helt år.

Jeg dukker stadig opp i DRAUGEN der hun ligger, en Jeanneau Sun Fast på unge 11 år og lange 37 fot. Både båt, bo og fremtid i ett, ytterst på Nordnes blant gamle verkstedshaller med hul lyd og menneskestillhet. Hun ligger der på flathavet og aner fred og lite fanfare, ikke vet hun at Kaptein Per har en plan. Som i høyeste grad inkluderer henne. Hun skal beskytte Kaptein og tre stykk mannskap mot været, mot bølgehavet og mot bryggekanter.

BOBÅT. Per har bodd tre år i båt i by. Student på Bergen Arkitekt Skole og frekvent gjest i garderobedusjen på sats treningssenter. Han har forstått at båt krever et minimum av klaustrofobi og et maksimum av vedlikeholdsglede, selv som havnhus. Nå skal han på tur, med tre venner og et opplevelsesbyrå i ryggen. De skal være ambassadører for LaPoint, et flytende mobilt gjestehus på den blå planet. LaPoint er et våtelements opplevelsesbyrå. Arrangør av surf-, kite- og eksotikkturer. Som nå også tilbyr seilbo i havkanten nær bølgebryt og strandsand.

RÅDGIVER. Jeg tilbyr et øre for reiseplanlegging og en pratesyk rådgivende stemme. Sannsynligvis kommer de til å gå rett på nøyaktig de samme hindringene og snuble like ubehjelpelig som vi gjorde på vår lille reise. Sannsynligvis kommer de til å ha like stort utbytte av kløneri som læremester som vi hadde. Oppleve at vanskeligheter er like viktig del av turen som gode opplevelser. Møte seg selv i døren og bli skuffet eller stolt. Krangle, kompromisse og klemme. Men det er uendelig godt å prate med en entusiastisk Per. Frem med kart. Blyant. Kaffe og kaos. Plasskrevende planer som krever år. Blankt reisefeberblikk. Veksel mellom planleggingspanikk og utreiseiver.

REGATTASEIER. Per, Sindre, Jahn Erik og Christian har merittene i orden. De kan vise til regattaseier i Isbjørnen senest i Mars. Vel å merke som eneste deltaker i sin klasse. Ingen ting å feste seg ved. De har øvd litt seiling i Bergensk skjærgård i Bergensk vær. Det er realistisk nok og seileerfaring har de ett år på å få et år av. De har satt avreisedato til spesifikke12 Juli for å komme aldri-helt-klar-ankeret i forkjøpet. Det går bra dette her. Med dem.

Spørsmålet er; går det bra med oss som blir igjen her hjemme?

Litt tastaturdans og du kan følge dem fra frokostbordet innenfor vindvasket himmelgrå novemberrute her.

Fair Winds and a Following Sea!