LAS PRIMAS til Norge igjen?

Føler seg snytt

Føler seg snytt

Halvmelankolsk, men med humor, seiler- og livsglede fortsatt på plass, forteller Lene Hammersland fra LAS PRIMAS om den overraskende opplevelsen: Å bli truffet av lyn og måtte avslutte langturen uten båt.

Publisert Sist oppdatert

HALEN MELLOM BEINA. Onsdag 8. juli 2009 kom LAS PRIMAS’ Lene og Cecilie Hammersland hjem til Norge igjen - med fly.

Jentene, som måtte forlate langturbåten sin ved Loch Ness i Skottland etter at lynet ødela den, hadde slett ikke planlagt at turen skulle avsluttes på Gardermoen (Lene) og Sola (Cecilie).

SNODIG AVSLUTNING. Lene Hammersland kom hjem kl. 16.30 i ettermiddag fra Aberdeen. Stemmen hennes i telefonen er akkurat like smilende og leende som hun ga uttrykk for i tekstene og bildene hun sendte fra Karibien og Atlanteren. Man aner en litt melankolsk tone når hun snakker om følelsen av å bli snytt for en viktig del av opplevelsen:

- Dette med lynnedslaget kom veldig brått på, sier hun. Nå er vi her igjen uten båt, mens vi leser og hører om alle våre seilervenner som kommer hjem, en etter en, og blir tatt imot med velkomstkomiteer på brygger rundt omkring i Norge. Det føles som om vi aldri kom hjem, liksom, sier hun.

- Det var ikke så lenge til vi skulle være hjemme, jeg gledet meg til å seile på Sørlandet…
 Så det er rart å være her så tidlig - og uten planer... Og uten båt i tillegg! Jeg kommer kanskje til å begynne å jobbe igjen tidligere, sier hun.

HEKTISK HELG. - Det har vært noen veldig travle dager i det siste, skrev hun på bloggen sin i går fra en annen PC enn båtens.

- Vi brukte hele helgen til å tomme båten for alt.....og det er ikke lite når man har vært på tur i ett år. Vi fikk låne litt lagringsplass på loftet i marinaen hvor båten ligger, så det er på en måte litt som vårt andre hjem nå.

- I tillegg til at vi har vaert opptatt med rydding av båten, har vi blitt kontaktet av en del lokal presse i Skottland og vi var på forste siden av en Inverness avis (Journ. anm.: Inverness Courier). I tillegg er det bl.a artikkel om oss i VG av tirsdag 7. juli.

TENKER PÅ LAS PRIMAS. - Veldig snodig å tenke på at LAS PRIMAS er der alene… 
En god nyhet er at hun trolig kan repareres. Det blir spennende å lese rapporten som vil komme fra takstmannen, sier Lene.

Båten ligger i Caley Marina, ved den østre enden av Loch Ness, ikke så langt fra Inverness:

- En litt spesiell, lokal person som bor i en nabobåt, har lovet å passe på LAS PRIMAS for oss. Han tok oppgaven sin tilsynelatende veldig alvorlig, sier Lene med et smil i telefonen.

- Det vi ønsker å gjøre er å reise tilbake til Skottland i høst for å seile LAS PRIMAS hjem. Det blir selvfølgelig ikke det samme som å seile hjem nå. Denne delen av opplevelsen kan ikke bli erstattet.

MYE KAOS. Under lynnedslaget ble mye ødelagt, både båtens struktur og elektronikk. Blant annet også PC-en, som var tilkoblet elanlegget. Dermed gikk en del bilder fra turen tapt. Heldigvis har noen minner blitt lagret på ekstern hard-disk. Resten vil Lene prøve å få tak i igjen ved å få sjekket PC-ens faste hard-disk.

FANTATSISK OPPLEVELSE. - Bortsett fra den dramatiske opplevelsen på Loch Ness har turen vår vært helt strålende bra, også i Caledonia kanalen.

Helt til Irland og Skottland var været ekstremt fint med sol og varme, i hvert fall om dagen, selv der hvor vi forventet at det skulle bli kaldt og grått hele tiden, fortsetter hun.

GJENOPPLEVER SITUASJONEN. - Lynet overrasket oss alle den dagen (3. juli). Jeg har vært ute i båt med lyn og torden før, så det var ikke første gang. Vi telte sekundene mellom lyn og torden, og det så ut som om uværet var langt unna. Det gjorde opplevelsen enda mer uventet, forklarer Lene.

- Det blåste nesten ikke (3-4 knop), det var litt av og på med regn.

Og plutselig sa det pang… Det ristet i hele båten… Og vi begynte å kjenne røyklukt. Vi snakket med flere skotske journalister som spurte om vi ble veldig redde. Nei, måtte vi svare, vi ble ikke det, vi fikk ikke tid!

PRAGMATISK REAKSJON. - Den umiddelbare reaksjonen til alle i båten var å handle hurtigst mulig. Det første vi gjorde var å undersøke om det brant; vi stengte gassen, vi undersøkte om det var hull. Så bestemte vi oss for å fortsette mot Inverness med følgebåt, en seilbåt som kjørte bak oss. Enden av Loch Ness var 18 nautiske mil unna. Siden vi tok inn vann fra baugen, måtte vi kjøre sakte og øse i 3-4 timer… Og samtidig tok vi bilder av båten som kjørte sammen med oss, ler Lene med sin typiske sans for humor.

OVERLEVDE! Det var først etter at folk kom til oss og var nysgjerrige på oss som hadde overlevd lynnedslaget, at vi skjønte hva som egentlig kunne ha skjedd med oss. Da tok vi det innover oss etter hvert.

- En ting vi vil gjerne understreke er at denne hendelsen ikke har skremt noen av oss fire vekk fra å seile igjen. Men hvis jeg er ute på sjøen igjen med lyn og torden, vil jeg tenke på det som har skjedd - selvfølgelig, avslutter hun.

Les artikkelen om LAS PRIMAS` opplevelse i Inverness Courier på nettet.