Nedgang i besøket i sommer

Svenskene uteblir i Skagen

Svenskene uteblir i Skagen

– All right, men heller ikke mer, sier Kirsten Kosielowsky ved havnekontoret i Skagen til SEILmagasinet. Spørsmålet hun svarer på, er hvordan båtbesøket har vært i år?

Publisert Sist oppdatert

– Det er nok finanskrisen som er årsaken, for det er nedgang i besøket i havnene i hele Danmark i år, og det er særlig svenskene er uteblitt. De har nok den svakeste valutaen, og det er blitt dyrt for dem åkomme hit til Skagen, sier Kirsten Kosielkowski, en de hyggelige havnevertene i Skagen.

LEDIG PLASS. Og at det virkelig er færre båter enn før, kan sees med det blotte øyet, for det er mer vannspeil enn båter i havnen i Skagen. Det fins endog ledig plass ved bryggene der man kan ligge longside midt på en formiddag – midt i ferien.

– Vi har plass til ca. 300 gjestende båter her, men i dag er det langt fra fullt, konstaterer Rasmus Madsen.

LIKE MANGE NORDMENN. Havnevaktene mener imidlertid at det ikke er færre norske båter. De har ingen eksakte tall, men inntrykket er at av de besøkende båtene, er det like mange norske båter som før.

Og det kan man saktens også høre, for i Skagens gågate, hvor det yngler av folk – noe som viser at Skagen også har mange landverts turister – snakkes det norsk overalt. Og handlegatene kan de la seg friste med salg og 40–50% avslag i prisen.

Line  Jakobsen, den tredje av havnevaktene som betjente kontoret i dag, mener også at det relativt sett er flere besøkende seilbåter enn motorbåter.

VÆRET ER JOKEREN. Været spiller selvfølgelig også en betydelig faktor for besøket på Danmarks nordspiss, og i og med at det er frisk sørvestlig vind kan noe av forklaringen på en nokså tynt besøkt havn være at det kan være tungt å ta seg over fra svenskekysten akkurat nå. Mange dropper kryssen over. Det er lettere da å komme fra norskekysten med vinden aktenom tvers.

Tyske flagg vaier på hekken av flere båter i havnen, og vaktene bekrefter at tyskerne også er her som før. Og i går var det også et islandsk flagg å se.

Det fins også svenske flagg i Skagen, men de er det som sagt blitt færre av  i forhold til i fjor.