Norra Hamnen og Bansvik

Ny gjestehavn på vei i Lysekil

Ny gjestehavn på vei i Lysekil

Et flott område med gjestehavn, strandpromenade, boliger og spahotell holder på å vokse like ved Lysekil sentrum.

Publisert Sist oppdatert

TI MINUTTER FRA SENTRUM. Lysekil innbyr til spasering i sommersol og besøk av sentrum med mange flotte butikker, den "nygotiske" kirken - som står som en varde på granittåsen ovenfor havna - og "gamlestan", den flotte gamle byen med sine karakteristiske trehus. Har du tålmodighet til å spasere mot nordvest - tvers gjennom sentrum - vil du oppdage Norra Hamnen og Bansvik, et nytt boligstrøk med små og store villaer og leiligheter i moderne stil med en splitter ny strandpromenade og havneanlegg. Her er det riktignok foreløpig kun faste plasser for de lokale, men ser du grønne prikker i båsene, kan du fortøye selv om du ikke har hjemmehavn her. I fremtiden vil det bli ny gjestehavn.

SATSER PÅ REISELIV. - Norra Hamnen har vært et omstridt prosjekt i kommunestyret, forteller havnevaktsjef Stig Andersson fra gjestehavna Lysekil Havsbadet.

- Prosjektet med oppgradering av sjøkantområdet til strandpromenade har kostet kommunen 20 millioner kroner, men vi synes det ble så fint, at det er velanvendte penger! Endelig har vi en kommuneledelse som forstår hvor viktig reiseliv er for vår by og gjør noe aktivt for å støtte utvikllingen. Reiseliv er en av Sveriges viktigste næringskilder nå. Bil- og stålindustrien er langt fra å være så viktig for landet, påstår han.

SPAHOTELL ERSTATTER INDUSTRISTRØK. Bansvik befinner seg like nordøst for det opprinnelige anlegget kalt Norra Hamnen, som i dag er utstyrt med drivstoffpumpe og en liten butikk med båtutstyr og snacks/drikkevarer. Like bak ligger et industriområde (Skandiaverken og andre bedrifter), hvor vi for øvrig så en flott Farr 58.5 bli ferdigbygd. Også dette området vil bli berørt av prosjektet og utvikle seg til et spahotell.

FLERE FASER. Norra Hamnen og Bansvik-prosjektet vokser i fire faser. I den første ble 60 boliger bygd, i den andre ble 10 enmannsboliger til; den tredje delen er nå under bygging og omfatter 25 utleieleiligheter. Den fjerde fasen vil resultere i en ny gjestehavn og marina og tiltrekke lokale båteiere, som vil få mulighet til å bo rett ved en flott havn. Strandpromenaden danner en nydelig ramme rundt boligstrøket og gir området enda større verdi.

VERDT ET BESØK. Har du lyst til å oppdage noe nytt og desidert spennende, kan du ta en kort spasertur fra Havsbadet-gjestehavn og utforske den nye strandpromenaden med alle sine utrolig forsegjorte og moderne detaljer.

Nordmenn har vært finansielt involvert i prosjektet, som ble omtalt i VG i 2002, da det kun var en plan.

Se for øvrig bildegalleriet og, for flere detaljer om prosjektet, www.bansvik.com