Atlantic Rally for Cruisers

Når bør en båt forlates på havet?
To havarier - to forlatte båter. Årets uhell i ARC har vekket oppmerksomhet og skaper diskusjon. Hva er din mening?
TO HAVARIER - FLERE REAKSJONER. - Det er jo en smule betenkelig at to båter allerede har blitt forlatt av noe som tilsynelatende virker som rene bekvemmelighetshensyn. At roret ryker er greit, men når en er 175 nautiske fra land, har mat for tre uker og i teorien skal man være forberedt på havseilas, bør det være mulig å få båten til havn – eller i hvertfall rett utenfor en havn, mener seiler og journalist Jon Amtrup. Han tenker på tyske AULIANA II, som ble forlatt pga. rorhavari dagen etter starten av Atlantic Rally for Cruisers.
- Det samme med den siste her (ref. artikkel fra i går om PELICANs havari): At masten kanskje faller ned er vel egentlig ingen god grunn til å trykke på panikk-knappen? Når du har en 53 foter, så har du sannsynligvis utstyr nok til å kappe riggen selv og kjøre for motor til havn – og/eller sørge for at du har nok rigg igjen til å lage en nødversjon, mener Amtrup.
Også utenlandske medier, blant annet Nancy Knudsen, redaktør i Sail-World.com, reagerer på hvor lett det er blitt å forlate båter.
- Give me a break, sier hun i et nyhetsbrev. Hun er skeptisk til at AULIANA II ikke kunne reddes. Ikke en gang ved å bruke vinsjer eller masta som festepunkter for slepetauet. Hun nevner for øvrig havarier i tidligere ARC-seilaser, hvor båter med rigg-/rorproblemer ikke ble forlatt.
SOLIDARITET PÅ HAVET. 2006 var et år med rekordmye vind i ARC. Nancy Knudsen nevner tyske Y NOT som et eksempel fra den seilasen: båten fikk rorhavari, men klarte likevel å nå St.Lucia takket være hjelp fra de unge bergenske seilerne fra MEADOW, som overførte vann og "nokå attåt" til de havarerte i en edel "Operasjon Vanntrivsel".
Knudsen nevner likevel ikke at enkelte båter ble forlatt det året også. Franske ARNOLF fikk for eksempel rorhavari, og etter 48 timer med forsøk på å redde båten ved hjelp av nødror, måtte franskmennene gi seg og forlate fartøyet.
Bergenske MEADOW fikk riktignok masthavari selv på vei hjem fra Karibien; det skjedde midt i Atlanterhavet, med cirka 900/1000 nautiske mil fra Bermuda/Azorerne. En fryktelig opplevelse, skrev de til sine venner. Heldigvis fikk ikke skroget betydelige skader og takket være hjelpen (les: diesel) fra et skip, klarte de å føre båten videre til Azorerne, hvor MEADOW ble reparert.
Hva er din mening? Når bør en båt forlates på havet?
DAGENS OVERSIKT I ARC:
Vi lister opp som vanlig de norskregistrerte båtene samt noen andre vi følger. Etter båtens navn oppgir vi distanse fra mål og dagens tilbakelagte nautiske mil. (OBS: De endelige resultatene vil bli påvirket av avregningen av antall timer motorbruk):
AMORESS II (Swan 48, Mats Gustafsson, med norsk Norsteam-mannskap): 657, 157
FARFAR II (Jan Trygve Jensen, Lagoon 440): 817, 149
GO BEYOND (Mads Dessen, Jeanneau SO 42 DS): 854, 164
ESCAPE (Tom Gabrielsen, Bavaria 42 Crew): 903, 150
LINA 4 (Arne Inglingstad, Bavaria 39 Cruiser): 905, 152
ODIN (Lars Bjønness, X452): 911, 150
MAGGY V (Tom Svellingen, Beneteau First 456): 913, 147
BLUE VOYAGER (Johnny Rugås, Hanse 411): 948, 157
RONJA (Jan Morten Ruud, Jeanneau Sun Odyssey 49DS): 971, 132
TROLLWIND (Trond Store, Abelone 446): 1009, 158
SAFARI (Lars Segerblad, Bavaria 42): 1011, 142
DUFFEN (Rune Holen, Dufour 34): 1101, 156
KATRINA (Harmony 38): 1212, 124
CANTARE (Maria Ingerup, Boström 31, svensk jentebåt): 1425, 103
Flere detaljer finner du på ARC sine websider (Fleet Viewer)