Moderne sjørøvere

Så utrygt kan det være i Karibien

Så utrygt kan det være i Karibien

Voldsepisoder i deler av Karibien forårsaker at skippere holder seg unna enkelte steder. Les her om enkle forholdsregler.

Publisert Sist oppdatert

ARC-SEILASEN OGSÅ TRUET. På skippermøtet i Las Palmas dagen før starten av Atlantic Rally for Cruisers 2009 advarte Andrew Bishop, administrerende direktør i World Crusing Club, mot å gi hjelp til båtflyktninger:

- Den besten hjelpen å gi, er å kalle opp havnemyndighetene i Las Palmas på VHF om mulig, men ikke la dere borde. Enkelte seilere på en tidligere ARC opplevde å bli bordet og få ubudne gjester i 18 timer.

SAMARBEID BLANT SEILERE. En av de nyligste sjørøveriepisodene er datert 21. desember 2009, da en yacht som seilte mellom Trinidad og Grenada ble angrepet av en blå/rød båt med tre kraftige 175 Hk utenbordsmotorer og fire spansktalende menn om bord. Mannskapet på yachten ble bundet og fikk bånd på øynene i 30-40 minutter. De måtte gi fra seg penger, mat, klær, etc. 

Dette rapporteres om på Caribbean Safety and Security Net. Nettstedet er blitt etablert for å fremme samarbeid mellom seilere som farter rundt i de øyene vi drømmer om som "seilerparadiser".

På SSB-radio (single sideband) frekvens 8104.0 kl. 1215 UTC hver dag kan seilere møtes for å utveksle informasjon om temaet med andre seilere.

NORDMENN OGSÅ INVOLVERT. Morten Wichstrøm i Caribbean Sailing Club (formidler av seilturer med skipper i Karibien, han samarbeider bl.a. med langturseilere som FARFAR II, en Lagoon 440) stilte ut på reiselivsmessen 2010 i sjørøverinspirerte kostymer. Som skipper og seilturoperatør har han også fått erfare farlige eller ubehagelige episoder. En av hans skippere ble i Port of Spain, hovedstaden på Trinidad, knivstukket i ansiktet.

- En av hans kvinnelige gjester, som gikk bare et par meter foran ham sammen med en annen dame, ble frastjålet veska. Ranerne tok fra dem bare noen få dollarsedler (omtrent 70 dollar totalt) og lot kredittkortene samt andre gjenstander i veska være. Kniven traff skipperen nesten på øyet, og han ble holdt så hardt, at strupehodet nesten sprakk. Kniven var trolig infisert, så han måtte ta stivkrampesprøyte, sier Wichstrøm.

Ellers etterlot episoden psykiske skader. Skipperen sliter fortsatt med tankene fra hendelsen.

KARNEVAL VERST. Wichstrøm poengterer at dette skjedde i karnevalstiden.

- Karnevalet i Trinidad er en av de flotteste i verden, men det kan være ordentlig farlig å gå rundt alene som turist, spesielt.

Ranet ble anmeldt hos politiet med en gang, men etter noen dager hadde de ennå ikke skrevet rapport om saken - for det var jo karneval!

Karneval feires på ulike tider av året i de ulike karibiske øystatene. Her finner du en kalender som oppsummerer når karneval feires hvor i Karibien.

KULTURCRASH. Den store velstandsforskjellen mellom samfunnene på enkelte øyer og de rike besøkende yachtene er en ting du observerer flere steder i Karibien. Bildene fra jordskjelvrammede Haiti gjør kontrasten enda tydeligere, og fyller langturforberedelsene med en bitter smak.

- Det er viktig å poengtere er at enkelte områder er fattigere og mer kriminelt belastet enn andre, spesifiserer Wichstrøm.

- Som charteroperatør i Karibien har vi valgt de sikreste stedene, bl.a. Jomfruøyene. På Trinidad skal vi aldri mer være. Fra Grenada og nordover går det vanligvis bra. Dominica er en flott, men fattig øy. Her blir turister preget av å møte de lokale som ber om almisse, men vi har aldri opplevd voldelige episoder.

Av sosiale grunner definerer han Trinidad, delvis Venezuela (det har blant annet forekommet kapringer langs Venezuelas kyst), Jamaica (mye narkotika), Haiti (dette også før jordskjelvet) og Dominikanske Republikk som utrygge steder.

- For litt hjelp på Haiti ble vi bedt om å betale 500 dollar. I Porto Plata (Dominikanske Republikk) fikk vi tilbud på gjesteflagg for 100 dollar.

- Min onkel er politisjef, kjøper du ikke dette, får du bot, sa selgeren.

For å ligge på brygga måtte man kjøpe store kasser tomater og grønnsaker, forteller Wichstrøm.

Wichstrøm tok bildene av flåta for å dele dem med andre norske seilere som en advarsel.

UNDER ANKRINGEN. - Båtmenn kommer og vil hjelpe deg i ukjente havner og så krever de penger og forhandler. Dette skjer gjerne fra St.Lucia og sydover. Mange seilere går med på det. Wichstrøm mener at en vanlig pris for å ligge på bøye varierer fra 20 ECd (10-15 USD) til 25 USD i USVI...

- Gjør du ikke som de sier, kan det få konsekvenser på land, for de har sine kontakter. Det er et slags mafiasystem, så seilere går med på det for å få fred og ro.

Wichstrøm anbefaler i slike situasjoner å snakke på en pen måte og være hyggelig, forklare at du vil ha ro for å håndtere båtankringen.

- Aldri vink dem vekk som enkelte turister gjør. De blir da fiendtlig innstilt. 

Det beste er å si at du har vært der før, og at man kan prate etterpå. De kan lage riper i båten din hvis ikke du aksepterer deres tilbud.

PÅ LAND. Wichstrøm anbefaler også å ikke ha med penger i vesker på land, bare holde dem løst i lommen, slik at den ikke buler ut:

- Ikke vær synlig beruset, oppfør deg ordentlig og gå helst i flokk.

ARC