Fremtiden for Norges Seilforbund skal meisles ut, og

Seiler-Norge skal selv bestemme retningen
– Det er seiler-Norge selv som skal bestemme retningen Norges Seilforbund skal bevege seg i i fremtiden. Derfor vil vi nå involvere hele seiler-Norge for å finne den, sier visepresident Hans Egil Eriksen (t.v.) og president Peter L. Larsen.
Norges Seilforbund har begynt å gå seg selv etter i sømmene, og etter en lengre prosess, som vel egentlig startet da tippemidlene forsvant for noen år siden og økonomien skrantet, har de nå påbegynt et arbeid som skal munne ut i en 7-årig strategiplan som skal legges frem for seiltinget – i 2013.
NSF FOR ALLE SEILERE. – Vi har villet se på Norges Seilforbund i et videre perspektiv og hvordan vi kan være der for hele seilsporten, sier Peter L. Larsen til SEILmagasinet.
– Dette, sier Hans Egil Eriksen, – har gjort at vi har begynt å se på hele verdikjeden og spørre oss selv: Hvem er egentlig kunden vår? Hvem er det Norges Seilforbund skal betjene?
Begge er enige om at Norges Seilforbund gjennom alle tider har prioritert og konsentrert seg om kappseiling, mens turseiling og mer perifere seilinteresserte er blitt viet mindre oppmerksomhet.
– Vi er rimelig gode på å bedrive aktivitet knyttet til kappseiling, men vi har store huller når det gjelder aktiviteter for andre typer seilinteresser, sier Larsen, og antyder at det vel aldri er blitt gjort et stykke seriøst arbeid for å avdekke hvilken retning Norges Seilforbund bør gå i for å tilfredstille seilere flest best mulig.
MISFORHOLD. De synes begge det er et tankekors – og et misforhold – mellom antall seilforeningsmedlemmer og det store antall personer som faktisk er om bord i en seilbåt i løpet av sesongen. Mens statistikkene forteller om flere hundre tusen mennesker som er i en seilbåt, teller seilforeningsmedlemmene land og strand rundt – med smått og stort – rundt regnet 30 000.
– Det er et signal om at vi kanskje ikke har den varen «kundene» etterspør, sier Hans Egil Eriksen.
Og det er denne varen Norges Seilforbund nå ønsker å gi alle landets seilinteresserte.
EN PROSESS. – Vi har ingen ferdigtygd løsning og har heller ikke noe ønske om å servere et ferdig produkt seiltinget skal ta stilling til neste år. Derimot ønsker vi å invitere seiler-Norge til positiv og konstruktiv dialog om hva vi skal bruke ressursene på i fremtiden, sier de to i toppen av norsk seilsport til SEILmagasinet, og skisserer kort fremgangsmåten og prosessen:
• Allerede i nærmere et halvt års tid har et utvalg bestående av medlemmer av styret og administrasjonen arbeidet med disse tankene, og ca. 15. november i år vil de sende rundt et dokument til alle landets seilforeninger med tanker de har gjort seg rundt NSFs fremtid. Med dokumentet følges en invitasjon og en oppfordring til seilforeningene om at de skal komme med tanker, innspill og ideer til hvordan NSF igjennom sitt arbeid skal tilfredstille seilere over hele landet best mulig.
• Etter ca. en måneds tid vil NSF starte bearbeidelsen av alle innspillene med tanke på å legge frem et forslag til seiltinget i 2011.
VIL FINNE RETNINGEN. – Vi kommer imidlertid ikke til å legge frem noen konkret plan; vi ønsker først en dypgående diskusjon om i hvilken retning innholdet i Norges Seilforbunds aktivitet skal ta.
• Samtidig med at «en retning» vedtas på seiltinget i 2011, vil det også bli valgt en komite som de to neste årene skal arbeide med å utforme en best mulig plan for hvordan den vedtatte retningen skal kunne gis et konkret innhold.
• Denne planen skal så fremlegges for seiltinget 2013.
ET GRUNDIG ARBEID. – Vi ønsker å gjøre et grundig stykke arbeid slik at Norges Seilforbund blir det forbundet seilerne vil ha, sier Eriksen og Larsen til SEILmagasinet.
Det er i første rekke seilforeningene som vil bli invitert til å gi innspill.
– De er eierne av Norges Seilforbund, sier Peter L. Larsen.
Men de ønsker også synspunkter fra alle grupperinger som NSF mener er sine samarbeidspartnere: Klasseklubber, seilbåtbransjen, seilskoler og eventmakere for næringslivet.
KUNDENE – HVEM ER DE? Gjennom denne prosessen håper også NSF i langt større grad å få et klarere bilde av hvem som egentlig er NSFs «kunder» og størrelsesforholdet mellom dem – og ikke minst også samspillet mellom dem. Foreløpig har de forsøkt seg på fire grove grupper: Regattaseilere, turseilere, langturseilere og eventyrere og generelt seilinteresserte.
Og til syvende og sist er det hvordan innsatsen i fremtiden skal vektes mot disse grupperingene seiltinget i 2011 skal stemme over.
VIKTIG LÆRDOM. – Lisenssaken ga oss mye lærdom om hvordan prosesser kan og bør foregå i forkant av seiltinget. Vi opplevde høringsrunden der alle kom til orde som svært positiv, og det kom forslag og innspill der som vi ikke hadde tenkt på og som helt klart påvirket utfallet. Vi håper en tilsvarende prosess skal kunne få frem mange spennende forslag og mye nytenkning rundt innholdet i Norges Seilforbunds virksomhet i fremtiden.
– Målet er å få flere til å seile og for få flere til å bli medlem av landets seilforeninger. En sterk organisasjon vil kunne få utrette mer for sine medlemmer enn tilfellet er i dag, mener Peter L. Larsen og Hans Egil Eriksen, som understreker at de virkelig ønsker en dialog med seilerne.
Og de håper at den skal bli konstruktiv og positiv – og derigjennom inspirerende å arbeide videre med.