Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt

Seilforbundet imot påbud om bruk av flytevest

Seilforbundet imot påbud om bruk av flytevest

Norges Seilforbund går mot forslaget om brukspålegg for flytevest og skjerping av promillegrensen.

Publisert Sist oppdatert

I Sjøfartsdirektoratets rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt, som ble fremlagt i dag, foreslås det blant annet påbud om bruk av vest for alle som ferdes i båt. Dessuten ønsker rapporten en skjerping av de promillereglene som gjelder i dag – hvilket er en promillegrense på 0,8.

Norges Seilforbund har selv sittet i utvalget som har utarbeidet rapporten, men forbundet har valgt å ta dissens på disse punktene i rapporten.

SKIPPERENS ANSVAR. – Bakgrunnen for dette er blant annet at vi allerede har oppnådd svært høy bruksgrad på flytevest i Norge gjennom de kampanjene som er gjort, samt påbudet vi allerede har om at der skal være vest til alle om bord. Man kan lett tenke seg situasjoner hvor det vil være unaturlig med påbudt vestbruk, og man må ikke ta bort ansvaret til skipper og mannskap å vurdere dette selv, sier NSFs president, Peter L. Larsen.

Når det gjelder promillegrens, hevder NSF at det ikke er fremlagt noen analyser som tyder på at en reduksjon fra 0,8 grensen som gjelder i dag vil ha noen innvirkning på ulykkestallene.

– En skjerping av reglene vil derfor utelukkende ramme de lovlydige båtførerne og trolig ikke ha noen som helst ulykkesreduserende effekt.

IKKE GODE NOK ARGUMENTER. – Vi kan derfor ikke se at der finnes tungtveiende nok argumenter for at Norge skal få en av verdens aller strengeste reguleringer på disse feltene, uttaler president Peter L. Larsen.

Forbundet understreker at de stiller seg bak idrettsforbundets holdninger om nulltoleranse for alkohol ved idrettsarrangementer.

– Vi må skille mellom seiling som idrett, og seiling som fritidsaktivitet og rekreasjon, sier generalsekretær Espen Guttormsen.

HOLDNINGSSKAPENDE ARBEID VIKTIG. – Vårt standpunkt har under hele arbeidet vært at det ikke først og fremst er behov for nye lover og reguleringer, men at det er viktig å arbeide for at de lover og regler som vi allerede har, blir overholdt. Vi har derfor fremholdt at øket satsing på holdningsskapende tiltak, sammen med øket kontrollvirksomhet vil være den beste veien å gå for å øke sikkerheten ved bruk av fritidsbåter. Vi er glade for å ha fått gjennomslag for at dette fremkommer som noen av de anbefalte tiltakene i rapporten, fremholder Norges Seilforbund i en pressemelding.