Seiltinget 2013

Lisensen fortsetter som før

Lisensen fortsetter som før

Det ble ingen endring i ordningen med seillisens – etter flere timers debatt på seiltinget i Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Lisensen fortsetter som den har vært etter 1. januar 2014. Det ble enden på visa etter en lengre debatt om Askøy Seilforenings forslag om å avvike seillisensen til fordel for en forsikringsordning for alle seilere og en ekstra 50-lapp per medlem over 18 år i alle landets seilforeninger.

JEVN AVSTEMNING. 33 delegater stemte for Askøys forslag, men med 38 stemmer imot, falt det. Dermed stod man igjen med styrets to forslag, der det ene gikk på å ta inn midler ved å legge på kr 400 på hvert innløst LYS-bevis og å utvide den personlige lisensen til også å gjelde alle NM-ene. Styrets andre forslag gikk på å øke kontingenten fra seilforeningene med kr 20 per medlem og beholde dagens lisensordning.

Det siste forslaget ble foretrukket av seiltinget, men da dette forslaget ble satt opp mot dagens ordning, falt forslaget med knappest mulig margin; 35 mot 37 stemmer.

Det betyr at dagens lisensordning vil fortsette i både 2014 og 2015.

SKUFFET. – Jeg er skuffet. Vårt forslag ville gitt alle seilere en forsikring og den ville sikret seilforbundet inntekter. Jeg synes seiltinget var feigt. Det vi sitter igjen med er en ordning med dårlig innkrevningsmoral og hvor vi henter penger fra hele bredden. Dagens ordning hindrer økt deltagelse i regattaer, sier Sverre Valeur, som var talsmann for Askøy Seilforenings forslag, i en kommentar til valgresultatet.

– Hadde forslaget om å legge 400 kroner på LYS-beviset gått igjennom, hadde jeg forlatt seiltinget, legger han til.

SYND. – Jeg synes det var synd at styrets forslag ikke gikk igjennom. I det lå det også en enklere og ryddigere innhenting av lisenspengene ved at den ble lagt på arrangørene. Det vi nå kan gjøre, er å tilby arrangørene ordninger, men vi kan ikke pålegge dem det. Det betyr at vi må fortsette dagens arbeidskrevende ordning, sier Peter L. Larsen til SEILmagasinet – om hva han synes om at man beholder dagens løsning og ikke gikk for styrets forslag.

KONTINGENT UTSATT. Dagen ble avsluttet med en debatt om hva foreningene skal betale til NSF i medlemskontingent, men den rakk man ikke å avslutte og votere over innen tidsfristen kl 18. Kontingenten vil først bli vedtatt tatt i morgen.

Her spriker forslagene både i størrelse og om midlene skal øremerkes eller ikke. Beløpsstørrelsene varierer fra kr 20 til 50 per foreningsmedlem, og øremerkingen varierer om kontingenten skal gå til rekruttering, bredde eller elite. Det foregår med andre ord en prinsippdebatt om hvordan NSF skal anvende midlene de får inn.

Bak en kontingentøkning truer også skremselet om at seilforeningene vil miste medlemmer, og da først og fremst passive støttemedlemmer, som en konsekvens av en større kontingentøkning til NSF – som i praksis vil bli måtte bli veltet over på medlemmene i de enkelte seilforeningene, for at de skal få sin økonomi til å gå i hop. Noen delegater maner derfor til moderasjon – og at NSF som følge av det, må prioritere kraftigere.

BREDDE OG TOPP. Sportssjef Jan Steven Johannessen la i går frem en plan for elitesatsingen fremover, og i dag ga Per Christian Bordal og Thomas Guttormsen tingdelegatene en innføring i hvilket arbeid man ønsker for å styrke bredden og seilforeningsmiljøene. Felles for begge fremføringene er at de bygger på en fortståelse av at bredde og toppidrett hører sammen.

Sportssjefen ønsker å bygge opp bredden i norsk seilsport for at de beste seilerne skal ha et grunnlag å vokse utifra.

– Antall seilere i Norge er godt under kritisk masse til at vi får en naturlig utvikling av toppseilere her i landet, sier han i et intervju med SEILmagasinet.

Bordal og Guttormsen ønsker på sin side toppidrettens kompetanse og posisjon som et bidrag og virkemiddel til å bygge opp seilforeningsmiljøene og dermed bredden og volumet i norsk seilsport.

I så måte virker representantene for topp og bredde i NSFs administrasjon samstemte.

HVEM SKAL BETALE? Diskusjonene i dag har båret preg av en felles forståelse av at Norges Seilforbund trenger økt økonomisk tilførsel, men man har vært uenige om hvem som skal betale, hvordan de skal betale og hvor mye som skal betales.

Nå vet man at lisensordningen vil bestå. I morgen vil man få svar på hvor mye seilforeningene skal betale i kontingent og hvor stort budsjettet for de neste årenes aktiviteter vil bli.

Deretter er det valg av nytt styre, og i dag fikk de tre presidentkandidatene som valgkomiteen har foreslått, presentere seg;  Tor Møinichen, KNS (president), Vidar Utne, Bærum (1. visepresident) og Grete Halvorsen (2. visepresident).