Ved mikrofonen

Kortere regattaer nær land!

Kortere regattaer nær land!

Jan-Steven Johannessen, sportssjef i Norges Seilforbund, etterlyser debatt om seiling for barn og ungdom.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan skal optimistregattaene se ut i fremtiden? Skal vi fortsette å tilbringe dagene flere nautiske mil fra land? Seile på lange baner ut mot åpent hav? Tilbringe flere timer på vannet enn hva OL-seilerne gjør?

Det er Jan-Steven Johannessen som spør. Han antyder at dagens form har sine ulemper, særlig for de som ikke er helt i toppen. Hvor mange seilere slutter fordi denne formen er ekskluderende?

Det er kanskje ikke mulig å gi et godt svar, men det er et faktum at mange slutter å seile i løpet av de første årene i Optimistjolle.

KORTE SEILASER. Steven foreslår å seile kortere seilaser – og gjerne nærmere land.

– Kanskje burde regattaene bare vare 20 minutter. Da kan man ha pauser på land mellom seilasene med musikk og aktiviteter. Det er jo sånn det seiles i for eksempel 29er internasjonalt.

Samtidig som det avholdes norgescup i Optimist i Son, seiler OL-klassene i Göteborg. Der nede seiler de rett utenfor moloen i Långedrag. Det er godt innaskjærs og like trangt som i Sonskilen.

ETTERLYSER DEBATT. Reglene for norgescup i Optimist sier noe om hvor banen bør ligge. Sonskilen byr ikke på tilstrekkelig åpent farvann. Bakgrunnen for reglene er sportslige hensyn. Blant annet fordi VM gjerne avholdes langt fra land, og da bør uttagningen også gjøre det.

– Det kan godt hende vi skal fortsette med dagens form, sier Jan-Steven.

– Men da skal det være fordi vi mener det totalt sett er den beste løsningen. Det jeg etterlyser er en debatt. Jeg ser gjerne at unge og gamle optimistseilere og foreldre kommer med sine synspunkter. Gjerne under denne artikkelen på Seilmagasinet.no.

Ved mikrofonen 11. desember 2012: Gunnar Koch: Lys i ulage

Ved mikrofonen 7. februar 2013: Ove Lind: Er stemmeretten på riktige hender?