KYSTENs landsstevne 2014:

Håper på kroatisk båt-besøk

Håper på kroatisk båt-besøk

Den kroatiske latinerigg-båten GAJETA FALKUSA er invitert til å delta på Forbundet KYSTENs landsstevne i Oslo i juli.

Publisert Sist oppdatert

Første kontakt med miljøet i Kroatia fikk forbundet på Europas største internasjonale kystkulturfestival i Brest i 2008. Både Norge og Kroatia har deltatt som æresgjester på festivalen, som er et samlingspunkt for maritime kulturvernmiljøer i hele Europa. 
Til tross for stor geografisk avstand har Norge og Kroatia ting til felles. Begge land har en skjærgård og lange tradisjoner med kystfiske, og begge land har levende båtbyggertradisjoner og et miljø som ønsker å ta vare på dem.



Den kroatiske organisasjonen Ars Halieutica, ved båten GAJETA FALKUSA er i år invitert til å delta på Forbundet KYSTENs landsstevne i Oslo i juli, som ledd i organisasjonens europeiske samarbeid om maritim kulturarv. Denne uken vil leder og grunnlegger av Ars Halieutica, Josko Bozanic, sammen med KYSTENs Tore Friis-Olsen møte sentrale politikere fra det kroatiske kulturdepartementet. Hensikten er å fortelle om sine tanker rundt internasjonalt kystkultursamarbeid, og de håper å få kroatiske myndigheter til å hel- eller delfinansiere kroatenes norgesseilas i sommer. Det er også gjort avtale med kroatisk fjernsyn om et felles intervju med de to kulturvernerne.

– Utfordringene vi har med å ta vare på båtbyggertradisjoner og annen maritim kulturarv er ikke særegne for oss i Norge. Det er overordnet og internasjonal sammfunnsutvikling som gjør at mye av det vi ønsker å ta vare på trues. Derfor er det viktig å knytte internasjonale kontakter og bygge et nettverk mellom våre små miljøer der de finnes. Vi har mye å lære av hverandre, det er ikke sikkert vi har funnet svaret her hjemme, sier organisasjonsrådgiver i Forbundet KYSTEN Tore Friis-Olsen.

GAJETA FALKUSA er en rekonstruksjon av en tradisjonell åpen fiskebåt med latinerrigg. Hvis alt går som planlagt vil den fraktes til Norge på lastebil, delta på stevnet i Oslo, seile ned til Trebåtfestivalen i Risør, og derfra reise ned til Adriaterhavet igjen på bil.