Plastreparasjon:

Byttet kurs mot innsats

Byttet kurs mot innsats

Røyken Seilforenings hullete Optimistjoller er klare til ny sesong etter at foreningen arrangerte gratis kurs i plastbåtreparasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Skal vi ha på gelcoat eller topcoat, sa du? Det lurer flere av deltagerne på  kveldens avsluttende kurs i plastbåtreparasjon på.

Det er den siste av tre kurskvelder på klubbhuset i Røyken Seilforening, og en liten gruppe damer og menn er i ferd med av legge siste hånd på verket.

Gruppen har slipt, pusset, klippet, limt, blandet og malt. Takket være en gruppe nysgjerrige og lærervillige foreldre og voksne, er foreningens ødelagte joller snart klare for en ny sesong.

REPARASJON. Når de yngste seiler Optimistjoller kan det gå hardt for seg, og noen småkræsj må man regne med i løpet av sommeren. Heldigvis er det som regel båtene dette går verst utover. Og da er det foreldrene som må trå til med lappesaker i form av polyester, sandpapir og diverse flytende masser som blandes og legges på skaden.

Etter avsluttet sesong i fjor satt Røyken Seilforening igjen med fire-fem skadede Optimistjoller. Det var snakk om alt fra krakeleringer og delaminering i skrog og kjølkasse, til store hull i skrogsidene. Samtidig ble det diskutert hvor man skulle gjøre av jollene gjennom vinteren. Ved å stue dem inn i klubbhuset ville de ta opp masse plass, der det ellers skal være plass for landbaserte aktiviteter.

Seilforeningens plastbåtspesialist Per Ferskaug fikk en god idé: Å invitere foreningens medlemmer til gratis kurs i plastbåtreparasjon, hvor oppgaven skulle være å reparere de ødelagte jollene.

VEDLIKEHOLD. – Foreningen har en målparagraf som sier at den skal fremme seilsport og båtglede. Vedlikehold av båter hører så absolutt med her, understreker Ferskaug.

Han har merket seg at mens interessen for den tradisjonelle dugnadsinnsatsen er synkende, har folk fortsatt stor glede over å kunne gjøre noe og lære noe man selv kan dra nytte av.

Ved å bruke de ødelagte jollene som opplæringsobjekter har flere av foreningens medlemmer i løpet av de tre kurskveldene lært hvordan de selv kan reparerer småskader i skroget på alt fra en liten jolle til en kajakk eller en stor båt.

– Dette har derfor vært en ren vinn-vinn-aktivitet for både foreningen og for oss som deltagere, bedyrer deltagerne etter endt kurs.