Norgesmesterskap 2014

Oppvarming til den store NM-helgen

Oppvarming til den store NM-helgen

Tre klasser har NM i helgen, men det er bare oppvarming til neste helg.

Publisert Sist oppdatert

Denne weekenden skal det kåres norgesmestre i 12,5 kvm, Grimstadjolle og Snipe Master.

I Snipe Master, som Bærum Seilforening arrangerer, er de akkurat 20 på deltagerlisten, så dersom alle stiller til start, blir det NM-medaljer der. Favoritter er de regjerende mestrene Birger Jansen og Lise Gehrken, men de får hard, og ikke minst ny, konkurranse i år.

STERKE NAVN. Geir Victor Svendsen og Anne-Line Sundal og Johan G. Mejlænder, som i år seiler med Henrik Bibow, som tok sølv og bronse i fjor, er helt sikkert sultne på revansj, men det fins andre, nye lag med atskillig erfaring. Kristoffer Spone har vunnet NM i Snipe fire ganger tidligere, og sammen med Christen Horn Johannessen utgjør han utvilsomt et sterkt lag.

Bård Sæthre og Karen Kristoffersen fra Brevik er også en interessant duo, og ikke minst beæres feltet av at Snipe-veteran nummer 1 i Norge, Brynjulf Romslo i en alder av snart 82 år, stiller til start.

FJERDE NM PÅ RAD? I Risør, der NM i 12,5 kvm, finner sted, er det 23 båter på deltagerlisten, hvorav fire er langveisfarende og kommer fra Ålesund, Norges andre store senter for 12,5-ere. Roy Arild Johannessen og Wenche Johannessen  fra Risør er på plass for å forsvaret gullet de nå har tatt tre år på rad, og denne gangen har de også med seg Tom Erik Bråtane om bord.

Også fjorårets sølvmedaljører, Mikkel Thommessen og Svenn Lundberg fra KNS og Risør, er på plass, og også de har forsterket laget med en tredjemann; Ole Melhus.

BØLGEDAL. NM i Grimstadjolle foregår som det alltid har gjort siden 1993, i Grimstad. Deltagerlisten så langt inneholder ikke 20 båter, og Martin Bølgen i Grimstad tror heller ikke at man vil få så mange båter på startstreken i år.

– Det ser ikke slik ut, sier han.

Det truer imidlertid ikke NM-statusen til mesterskapet, for i de nye NM-reglene som gjelder i år, er det slik at dersom en klasse har hatt nok båter de siste to årene, vil NM-et bli godkjent uansett antall båter. Og det har Grimstadjolle-klassen hatt; 22 båter i 2013 og 21 i 2012. Til neste år må de derimot være minmum 20 for at NM-medaljene skal kunne hentes frem

Også i Grimstad får mesterskapet deltagelse av en av seilsportens «grand old men»:

– Erik Holter Sørensen på 83 år stiller til start, som han har gjort så mange ganger før, sier Martin Bølgen.

DEN STORE NM-HELGEN. Neste weekend blir den store NM-helgen. Da arrangeres en lang rekke NM, og det aller største blir stor-NM, som i år foregår i Stavanger. Der nærmer deltagerlisten seg 200 båter.