Sølvroret - Havets Jernmand

Alene mot 204 andre

Alene mot 204 andre

Lars Petter Karlsen stiller som enslig nordmann mot 204 andre soloseilere.

Publisert Sist oppdatert

I morgen starter Sølvroret - Havets Jernmand – i Danmark, og deltagerlisten teller intet mindre enn 205 soloseilere – noe som får både Henri Lloyd Bergen Singlehanded og Zhik Skjæløy OneStar til å blekne. Og blant de 205 soloseilerne befinner det seg en enslig nordmann; Lars Petter Karlsen fra Fredrikstad.

Han deltar med sin Seascape 27 SEAYOU, og han stiller for å forsvare eller endog forbedre 2. plassen han fikk i regattaen i fjor.

FOR JERNMENN. Seilasen de skal legge ut på er ikke for pyser. 134 nautiske mil – rundt øya Fyn – skal tilbakelegges, og rekordene vitner om at det tar godt over et døgn for de fleste. Reglene er også enkle; man seiler scratch innen de enkelte klassene, som er inndelt etter båtenes skroglengde. Ingen måleregel gjelder.

Lars Petter Karlsen stiller i klassen for båter mellom 25 og 30 fot. Der møter han to andre seilere i Seascape 27 og en sveitser i en Saphire 28. De blir trolig hans verste konkurrenter. Det stiller også seilere i Express i denne klassen, og alle vet at de er raske. Seilere i Banner 28R, Winner 9,00 og J/80 skal man heller ikke kimse av. Det er også en dansk deltager som seiler en båt som skjuler seg bak typenavnet «one off 26».

ENDA MINDRE. Det er også en klasse for enda mindre båter; fra 18 til 25 fot, og i denne finner man fem Minitransat, hele seks Seascape 18 og også en Melges 24 som Wolfgang Hirsschbeck seiler 134 nautiske mil alene i.

De fleste deltagerne finner man i klassen for båter mellom 30 og 35 fot; hele 67 båter! Lengste båt er en Wasa 55, og i den største klassen finner man også en båt som har gjort seg bemerket i norske soloseilaser; GLORY DAYS - en X-43 som Pål Stiansen tidligere hadde. Nå er båten dansk.

HVORFOR? I Norge klarer man å samle i underkant av 60 båter til en dagsseilas – i Danmark løper man mann av huse for å seile 134 nautiske mil alene i lys og mørke i over ett døgn.

Hva er det med danskene?