Denne tåler båtlivet

Test: Sony Xperia Z3 Compact

Test: Sony Xperia Z3 Compact

TEST: Med Sony Xperia Z3 slipper vi bekymringen om mobilen overlever båtturen, men Xperia Z3 har også sine svakheter.

Publisert Sist oppdatert

Det var med tungt hjerte og en solid dose skepsis jeg valgte å gå over fra iPhone 5 til en Android-telefon. Erfaringen fra Samsung S2 var ikke den aller beste, men denne gangen var det spesielt en egenskap som ble vektlagt i valget av ny mobil. Sony Xperia Z3 er vanntett, og den har tekniske spesifikasjoner som ikke står tilbake for noe annet som vi per i dag finner på markedet. Min skepsis til nok en Android-telefon har vist seg å være skammelig feil. Sony Xperia Z3 er det råeste jeg noen gang har hatt av mobil til mitt bruk. Men den har også sine svakheter som dessverre ikke har kommet så altfor godt fram i rosende tester som har kommet. I denne gjennomgangen vil jeg understreke at mobilen er prøvd som en vanlig forbruker, og erfaringen deles med leserne i denne artikkelen.

Ikke helt komplett

Da mobilen kom og vi åpnet pakken var det to mindre positive overraskelser. Brukermanualen, eller starthåndboka som Sony kaller det, er et sammenbrettet A4-ark. Her finner vi noe nyttig informasjon, men ikke et ord om hvordan vi åpner dekslene for lading og SIM-kort. Vi kunne begynt å bruke makt og prøve oss fram, men hvem gjør det med en telefon vi ønsker skal forbli vanntett? Løsningen ble en instruksjonsfilm som vi fant på en uavhengig nettside. 

Og nå som vi har fått opp åpningen til ladepluggen er vi inne på neste overraskelse. Det burde vært standart med bordlader, eller en type magnetlader som kan brukes på denne telefonen. Sistnevnte får man billig på nett, og det er en kabel med magnet som fester seg på utsiden av telefonen, og gir kontakt med polene - uten at vi trenger å åpne dekselet. Settet vi bestilte var imidlertid lite imponerende, og klønete å få kontakt med. Ulempen med å lade på gamlemåten er at det lille dekselet som bekytter mot vann slites mer  hver gang vi åpner for å lade, og det kan vel også antas å være telefonens svake punkt. I hvertfall om du bruker den i mye fuktige omgivelser, som vi båtfolk gjerne gjør. Sony skriver i sin lille veiledning at om det trener vann gjennom de to små lukene som beskytter mot vann, så gjelder ikke garantien. 

RISIKABELT: Lukker du ikke ordentlig etter lading kan telefonen ødelegges om det utsettes for vann. Derimot kan du lade uten å åpne, med magnetpunktet du ser i midten. En slik lader føler ikke med.

Vanntett

Det store plusset med denne telefonen er jo nettopp at den er vanntett. Den første modellen til Sony Xperia, som var Z1 hadde IP58. Sony Xperia Z3 har økt til IP68, noe som indikerer at den er enda mer robust. IP 68 betyr at den er beskyttet mot inntrengning av støv og at den er beskyttet mot varig nedsenkning i vann. Forvirrende nok oppgir Sony også at mobilen har IP65. Dette betyr da at den fortsatt er støvtett, men ikke mot nedsenkning av vann, kun mot vannstråler. Sony oppgir i sin beskrivelse at telefonen kan ligge i vann (ikke saltvann) i 30 minutter, på en dybde på opptil 1,5 meter.

Vi har ikke brukt telefonen til å ta bilder under vann, men vi har brukt den som kamera under kraftig regn når vi ikke har turdt å bruke vårt profesjonelle kamera. 

Slik leser du IP-klassifiseringen

Rå på batteritid og skjerm

Mobilen er helt rå når det gjelder batteritid. I hvert fall om vi sammenligner med konkurrerende modellere. Batteriet er på 2600 mAh (iPhone 6 har ca 2000 mAh). Med helt vanlig bruk trengte vi ved et tilfelle ikke å lade før etter tre dager og ti timer, noe som er imponerende. Dette er vel omtrentlig tre-gangern sammenlignet med hva jeg har opplevd med min iPhone 5. 

Xperia Z3 har noen medfølgende innstillinger for å spare strøm, og vår gode batteritid er oppnådd uten å benytte noen av disse funksjonene.

Noe av det som er forbedret fra Xperia Z2 er skjermen. Og det er utvilsomt en god og lyssterk skjerm. Oppløsningen er på 720p, og den er på 4,6 tommer. Det er litt større enn forgjengeren Z2 som var på 4,3 tommer. 

Sony Xperia Z3 leveres med 16 gigabyte innebygd minne, men det er mulig å sette inn et minnekort for bilder, video og musikk. Vi har selv satt inn et minnekort på 32 gigabyte, som holder i massevis for vår del. 

Rik på megapiksler

Kameraet var viktig da vi kjøpte inn denne telefonen til vårt bruk. På papiret ser det jo helt rått ut, med 20,7 megapiksler og en blenderåpning helt nede på 2.0. Lav blenderåpning gjør at den tar bedre bilder når det er mørkere. I tillegg har den superhøy ISO på 12.800. Det vil si at den blir enda bedre på mørke høstdager og innefotografering. Frontkameraet er for øvrig på 2,2 megapiksler. Men et stort pluss for oss båtfolk, sammenlignet med andre mobiler, er at Xperia Z3 har enda mer vidvinkel. Det vil si at vi får med oss mer på siden når vi tar bilder inne i båten. Vi har prøvd kameraet i flere situasjoner og er veldig fornøyd, spesielt i mørkere omgivelser. Men en ting er jo megapiksler og ISO, noe som ser bra ut på papiret. En annen ting er kvaliteten på optikken, som er minst like viktig. Og enkelte ganger har vi opplevd mer reflekser og lysskjæring i bildet om vi får litt skarpt motlys, noe vi synes vi har opplevd mindre på vår tidligere mobil, iPhone 5. 

Føles som ekte kamera

Et annet stort pluss med kameraet som vi vil trekke fram er at det føles mye mer som at vi bruker et ekte kamera når vi tar bilder med Xperia Z3. Har man telefonen i lomma og ser noe som vi raskt vil ta bilde av, er det bare å holde utløserknappen for kameraet inne i et sekund. Da slår kameraet seg på, uten at uvedkommende eventuelt kan bruke andre funksjoner på telefonen uten å taste inn koden. På kort tid er da kameraet klart. Og samme utløserknapp kan også brukes til å låse fokuset med, slik vi gjør med ordentlige kameraer. Et raskt bip, og vi trykker utløserknappen helt ned for å ta bilde. Selv kommer jeg til å bruke det ordinære kameraet mindre med denne mobilen lett tilgjengelig. 

Skal du ta bilder med 20 megapiksler må det kjøres manuelt program. Det høres nok mer skummelt ut enn det egentlig er. Det er ikke verre enn at man for eksempel kan velge hva man tar bilder av, for eksempel få mykere hudtoner, om det er landskap, motlyskorreksjon også videre. Man kan også velge hvitbalanse, i stedet for auto. Og det er mulighet for å under- og overeksponere ved behov, noe som kan være nyttig på sjøen når lys og reflekser fra sjøen kan lure lysmåleren, slik at båten eksempelvis blir for mørk. Velges auto i stedet for manuelt tar kameraet bilder med åtte megapiksler. Det holder for de aller fleste, men vi vil anbefale at du leker deg litt med de manuelle innstillingene, noe som også gjør det mer morsomt og lærerrikt og ta bilder. I tillegg finnes det mange flere funksjoner for film og bilder. Tar du for eksempel film av raske båter kan du bruke Timeshift video som gir høyere bildefrekvens og muligheter for å lage sakte film etterpå. I stedet for ordinære 25 bilder i sekunder filmer den da 120 bilder i sekundet. Men er dette en viktig funksjon kan vi også påpeke at nye iPhone 6 er helt oppe i 240 bilder i sekundet.

Rotete bibliotek

Brukergrensesnittet til Sony Xperia er god, selv om jeg nå er godt vant med Apple. Men kanskje noe av det jeg savner mest er ryddigheten fra Apple - med iTunes. På iPhonen sorterte bilder og lyd seg veldig godt. Nå bruker jeg også mye lydbøker, og de blander seg heller ikke med musikken på en iPhone. Med Android derimot, på Sony Xperia Z3, blander det seg mye rart. Blas det i bilder kan vi få opp symboler for programmer og mye annet rart. Blas det i musikken er til og med lyder fra for eksempel Facebook-appen en av “låtene” som kan spilles. Her savner jeg mye mer ryddighet og klarere linjer. Det er godt mulig om jeg prøver enda mer (har prøvd noe, og er bare en helt vanlig bruker), så finner jeg kanskje en løsning på å sortere bilder og musikk mer ryddig. Men så langt er dette litt for rotete på en Android-enhet - for min del. Det blir jo litt feil når jeg må fiske fram min gamle iPod Classic igjen for å spille musikk og høre lydbøker. 

Nå håper jeg ikke at jeg virker for negativ, men det neste som jeg nå kommer inn på skyldes vel også gamle vaner. Knappene for justering av volumet er på høyre side av telefonen. Av- og på-knappen er bare fem millimeter fra volumknappen. Og jeg har vel mistet tellingen på hvor mange ganger jeg skulle justere lyden og i stedet treffer av- og på-knappen. 

Størrelsen på Sony Xperia Z3 Compact er veldig fin. Den ligger godt i hånden, og føles verken for stor eller for liten. Kvaliteten på lyden er også god, men det er et litt puslete handsfree-sett som følger med. 

Skulle vi gitt denne mobilen en karakter hadde det ikke blitt en toppkarakter som den har fått andre steder. I stedet for terningkast seks hadde det vel blitt en femmer. Og i stedet for ti av ti hadde den vel fått åtte. Men med noen små forbedringer, som medfølgende lader som gjør den til en fullverdig vanntett telefon hadde den fått sin velfortjente toppkarakter. Da hadde den ikke bare vært "litt gravid".

Pluss

Vanntett (IP68/ IP65)

Skjerm

Kamera

Batteri

Minus

Medfølgende lader utfordrer vanntettheten

Liten brukermanual