Seiling på Inspiria-senteret 22. november

En annerledes og inspirerende dag

En annerledes og inspirerende dag

Norges Seilforbund går nye veier med opplevelsesdag med seiling i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, vi kommer til å sette hele vitensenteret i seilsportens tegn denne dagen og forhåpentlig tilby en helt ny innfallsvinkel til sporten, sier administrerende direktør ved Inspiria, Geir Endregaard, til SEILmagasinet.

Det betyr at det blir en rekke konkurranser og fysiske aktiviteter for barn og ungdom som vil forklare og fortelle om hva seiling er.

– Det skal bli morsomt og utfordrende. Det skal bli en dag der barn og unge kan kose seg og lære, sier Endregaard.

VITENSENTER. Har du vært på Norsk Teknisk Museum i Oslo, vil du ha en liten idé om hva Inspiria har å tilby. Inspiria, som ligger i Sarpsborg, er Nordens nyeste og mest moderne vitensenter som ble åpnet i 2010, og målsetningen ved det kommunale senteret er å inspirere og motivere barn og unge innenfor naturvitenskap og teknologi.

– I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre, står det å lese på senterets nettside.

Og seiling er nettopp dette; naturvitenskap og teknologi, og det er Inspirias tanke å tilnærme seg seiling med dette som utgangspunkt, og lage konkurranser, opplevelser og øvelser som demonstrerer og på en lettfattelig måte viser hva seiling går ut på rent fysisk og vitenskapelig.

– Vi håper å skape en helt annen arena enn hva seiere er vant til, og vi håper å skape begeistring og også nå ut til helt andre grupper enn de tradisjonelle seilerne, sier Endregaard.

ALLSIDIG PROGRAM. Akkurat hva som vil møte de besøkende 22. november kan han ikke fortelle ennå – det er i skrivende stund under utvikling – men han lover at det skal bli moro og lærerikt. Endregaard antyder imidlertid noe: Det vil bli løyper som deltagerne skal igjennom med ulike oppgaver og opplevelser. Det kan for eksempel bli oppgaver som å bygge vinddrevne biler som skal kunne kjøre lengst mulig.

– Det er ikke noe krav til utstyr eller forhåndskunnskap; alle kan komme som de er, sier Geir Endregaard, som forteller at konkurransene vil finne sted mellom kl 12 og 16 og at de vil bli organisert som lagkonkurranser.

– Vi har også fått tak i en avansert seil-simulator fra England med vindgenerator og sensorer på blant annet ror og seil, forteller Per Christian Bordal i Norges Seilforbund. Han samarbeider tett med Inspiria-senteret om den kommende opplevelsesdagen.

NYTT OG NYTTIG. – Vi håper å skape noe helt nytt. Dette skal være et arrangement der barn og unge også – og gjerne – kan ta med seg ikke-seilende kompiser, og hvor seilere skal oppleve en annerledes møteplass. Det blir fokus på seiling og seilingens tilknytning til realfag og fysikk på en levende og spennende måte, sier Bordal.

Han forteller at Norges Seilforbund også håper at dette skal bli starten på et samarbeid med realfag-orienterte firmaer som ser verdien i den kunnskapen aktiv seiling kan tilføre barn og unge innen fysikk og realfag.

– Blir dette vellykket, vil vi arrangere en slik dag flere ganger, sier en både optimistisk og entusiastisk Geir Endregaard overfor SEILmagasinet.

Det var treneren og seileren Christer Mortensen i Fredrikstad Seilforening som er opphavet til denne dagen hos Inspiria. Han besøkte senteret i en annen anledning, men tanken om en dag med seiling slo ham. Det måtte være et veldig egnet tema, mente han. Dette ble nevnt overfor sentrale personer ved senteret – og så begynte ballen å rulle.

22. november kl 10 åpner senteret og den store seildagen, og det koster 75 kroner per hode å delta. Mer informasjon vil komme på seilforbundet og Inspiria-senterets nettsider.