Nytt NM ser dagens lys

NM i NOR Rating fra neste år av

NM i NOR Rating fra neste år av

Soon Seilforening arrangerer historiens første NM i NOR Rating til sommeren.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, vi har søkt Norges Seilforbund om å få arrangere NM i NOR Rating, og tanken og målet er at dette skal være et lavterskel-NM med en god sosial profil og med hyggelige og trygge seilaser, men med en skikkelig NM-atmosfære, sier Ole Aabel i Soon Seilforening til SEILmagasinet.

BÅDE FULLT MANNSKAP OG SHORTHANDED. Mesterskapet vil i utgangspunktet foregå i tre klasser for båter med fullt mannskap og én klasse for shorthanded-seilere. NM-reglene krever minimum 15 båter i hver klasse, og arrangøren, som samarbeider med klasseklubben NOR Rating, håper på 50–60 båter, men tar høyde for at det kan komme 100.

Antall påmeldte båter vil til slutt avgjøre hvordan klassene blir sammensatt.

5. og 6. september er bestemt som mesterskapsdager, og det er helgenen etter Hollænderseilasen, som også har Son som utgangspunkt.

– Vi jobber med en løsning slik at seilere som ønsker det, kan legge igjen båtene sine etter Hollænder’n, sier Aabel.

BANE OG DISTANSE. Mesterskapet vil bestå av to baneseilaser og to distanseseilaser.

– Vi starter med en baneseilas lørdag morgen, og så fort båtene er i mål, blir det start på en distanseseilas. Vinden vil avgjøre lengden; vi tar sikte at båtene skal komme i mål ved 18-tiden. Dagen etter gjentas programmet, men vi har også mulighet for å kunne endre rekkefølgen dersom vindforholdene tilsier det. Skulle det for eksempel blåse mye, kan det hende vi velger å seile distanseseilas i stedet for å sende seilerne ut på en tettere baneseilas, sier Aabel, som igjen understreker at NM-et skal være et lavterskel-tilbud.

INTRODUKSJON TIL BANESEILING. – Ja, på fredagen vil vi holde et introduksjonskurs i baneseiiling. Da vil vi arrangere en baneseilas som vil bli gjennomgått etterpå hvor blant annet situasjoner og regler vil bli forklart. Målet vårt er å få med en stor bredde i mesterskapet.

Klassene vil bli inndelt etter båtlengde og ikke etter rating, slik at de blir mest mulig homogene og slik at ikke store båter med mye seil og lang vannlinjelengde skal profitere for mye på det i startene.

– I utgangspunktet blir det en klasse for båter opp til 33 fot, en klasse for båter fra 33 til 40 fot og en klasse for større båter. Men båtene vil selvfølgelig konkurrere på måltallet sitt, forteller Ole Aabel.

TRACKING. Han forteller også at de vil benytte RaceQ til tracking og at det vil bli visning av trackingen på storskjerm i Son, der næringslivet vil støtte fullt opp rundt mesterskapet – som man håper skal bli en folkefest i byen.