Yngling-VM 2015

For første gang på Vestlandet

For første gang på Vestlandet

I 2015 arrangeres VM i Yngling for aller første gang på Vestlandet.

Publisert Sist oppdatert

Norge har arrangert flere verdensmesterskap i Yngling, men aldri på Vestlandet. Det skjer imidlertid til neste år, og det er Askøy Seilforening som er vertsskap.

– At dette finner sted i bergensregionen er kanskje overraskende for mange. Historisk sett har klassen hatt sine klart sterkeste røtter langs Oslofjorden og videre nedover sørlandskysten til Kristiansand, skriver Lene Seim på Askøy Seilforenings klubbside i SEILmagasinet.

SJETTE VM I NORGE. Christianssands Seilforening var først ute som norsk VM-arrangør, deretter har Hankø, Asker, Larvik og Moss vært arenaer for mesterskapet. Neste sommers VM på Askøy blir det 37. i rekken og sjette i Norge.

Seim forteller videre om bakgrunnen for at mesterskapet nettopp foregår på Askøy:

– At Vestlandet nå bringer verdens ynglingseilere sammen, er et resultat av en langsiktig satsing fra Askøy Seilforening (ASF) og Sjøkrigsskolen i Bergen (SKSK) med Ynglingen som entypebåt. I skrivende stund er det nøyaktig 10 år siden ASF inngikk samarbeidet med SKSK om forvaltningen av skolens ynglingflåte.

– Vinteren 2004 ble 12 heller slitne lavdørks-Ynglinger satt inn i rubbhallen for en total «make-over», der seilende rekrutter og seilende ASF-ere jobbet side om side mot et felles mål: Å stille 12 oppgraderte høydørks-Ynglinger på startlinjen til militært nordisk mesterskap 2005.

KOMPAKT OG NÆRT. Både det og enda et militært nordisk mesterskap ble arrangert, og i 2013 var foreningen vertsskap for miltært VM: 23 båter ble stilt til disposisjon for militære seilere fra 14 nasjoner.

– Det har vært en fantastisk opplevelse å få ta del i et mesterskap med så mange nasjoner samlet på fjorden og under samme tak, men også muligheten det ga til å følge mesterskapet på kloss hold som publikummer der ute på banen, skriver Seim.

Hun forteller at som vertsskap for neste års Yngling-VM, ønsker Askøy Seilforening å tilby ynglingseilerne verden over et kompakt og nært arrangement – i den forstand at seilerne kan seile, spise og bo sammen på seilsportsenteret med så godt som alle fasiliteter innenfor området – i de åtte dagene mesterskapet varer.

– Vi har som mål å skape et VM som knytter bånd, både sportslig, faglig og vennskapelig mellom utøverne, så vel som mellom alle medlemmene som utgjør «crewene» på land og på banen, skriver Lene Seim.