Åpen høring om redningsvest-forslag

Påbud eller situasjonsbestemt vestbruk?

Påbud eller situasjonsbestemt vestbruk?

Redningsselskapet vil ha påbud for alle, seilforbundet vil ha situasjonsbestemt bruk.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har foreslått et redningsvestpåbud for alle barn når de er «utendørs» i båten og dersom båten er kortere enn åtte meter. Forslaget skal opp til første gangs behandling i Stortinget 24. mars, men i går var det åpen høring i Stortingets næringskomité.

TO PARTER MED ULIKE MENINGER. Redningsselskapet (NSSR) og Norges Seilforbund hadde meldt seg for å bli hørt og utspurt.

Redningsselskapet mener Regjeringens forslag ikke treffer fordi svært få – om ingen – barn drukner i forbindelse med båt, mens det derimot er menn mellom 30 og 50 år som forulykker. De ønsker derfor et påbud om vest for alle i åpen båt i fart.

Norges Seilforbund mener at bruk av vest bør være situasjonsbetinget og at det skal være opptil skipperen å bestemme når den skal brukes. De kan imidlertid godta et påbud for barn under 16 år.

Generalsekretær Rikke Lind, redningsskøyteskipper Pål Abrahamsen og kommunikasjonssjef Frode Pedersen representerte Redningsselskapet, mens tidligere president i Norges Seilforbund, Petter L. Larsen talte seilforbundets sak.

TRAFIKK-EKSEMPLER. Begge hentet eksempler fra biltrafikken i sin argumentasjon, men på hver sin måte. Lind mener vestbruk bør være like obligatorisk som bruk av bilbelte – som jo er påbudt – er det i trafikken. Larsen mente derimot at et vestpåbud ville være det samme som om man skulle påby alle fotgjengere å gå med refleksvest.

NSF og NSSR er enige om at vest redder liv, og det er også dokumentert at bruken av vest er stigende, spesielt blant barn og ungdom. NSF mener veien å gå er økt holdningsskapende arbeid og at dette arbeidet skal resultere i et bedre grunnlag for hver enkelt når det gjelder å bedømme når vesten skal brukes.

– I mange sammenhenger er det ikke naturlig å bruke vest når man er i båt, og i seilbåter kan det for eksempel være vel så viktig å bruke redningssele og line. Voksne mennesker må få anledning til å tenke selv, sa Larsen.

BEDRE FAKTAGRUNNLAG. Han etterlyste et bedre faktagrunnlag om det som forårsaker ulykker og at dette måttee ligge til grunn for nye lover og regler. Han trakk i så måte frem fire faktorer som stadig gjentok seg i forbindelser med ulykker; «mørke», «høy hastighet». «høy promille» og «alene om bord».

I 2014 omkom 28 mennesker fra fritidsbåt. 79 prosent av dem var over 40 år og 27 av dem var menn. 16 av de omkomne brukte ikke vest, seks brukte.