Trebåtseminar i Vollen

Flere fritidsbåter kan bli fredet

Flere fritidsbåter kan bli fredet

I nasjonal verneplan for fartøy har man planer om å frede et utvalg fritidsbåter.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 21. mars står i de klassiske trebåtenes tegn, og det er på Oslofjordmuseet i Vollen det skjer.

Der vil det bli arrangert trebåtseminar, og en rekke av klubbene som er opptatt av eldre trebåter har slått seg sammen om arrangementet; Seilskøyteklubben Colin Archer, Klassisk Treseiler Klubb, Classiske Motorbåter, Furuholmen Motor Yacht Club, Norsk Motorskøyteklubb og Nautica Schizofrenia.

FREDING AV BÅTER. Der vil museets daglige leder, Tron Wigeland Nilsen, som også er styreleder i Norsk Forening for Fartøyvern, fortelle om blant annet om det arbeidet som pågår når det gjelder vern og freding av båter.

Per i dag har ca. 250 båter status som vernet, mens 10 er fredet. I innlegget sitt vil Tron Wigeland Nilsen fortelle at ca. 60 millioner kroner er avsatt i 2015 til reparasjoner og vedlikehold av fredete og verneverdige båter, og at eiere av slik båter har anledning til å søke Riksantikvaren om disse midlene.

Han vil også fortelle at kun 6 prosent av båtene som er vernet, er fritidsbåter, men at man i «nasjonal verneplan for fartøy» har som strategi og starte med fredning av et utvalg fritidsbåter i 2015.

SESONGEN 2015. Trebåteiere og trebåtentusiaster har også flere arrangementer å se frem til i sesongen som kommer, og de arrangerende klubbene vil fortelle om sine aktiviteter. Det vil også bli orientert om planene for arrangementer som «Seil Isegran», Hurum Trebåtfestival og Risør Trebåtfestival.

Seilskøyteklubben Colin Archer vil dessuten fortelle om brannen og oppbyggingen av redningsskøyta RS 1 COLIN ARCHER.

Arrangementet går på dagtid og starter kl 12.