Søk i arkivet

NORDSJØEN: Sigurd Utbjoe tatt av Erik Aanderaa. Båtene skal krysse samlet.
NORDSJØEN: Sigurd Utbjoe tatt av Erik Aanderaa. Båtene skal krysse samlet.

Shetland-seilasen har startet

Erik Martin Aanderaa og Sigurd Utbjoe la ut i hver sin båt like før mørkets frembrudd med kurs for Shetland. 

UNDERVEIS: Erik Martin Aanderaa tok en selfie med norskekysten i bakgrunnen.
UNDERVEIS: Erik Martin Aanderaa tok en selfie med norskekysten i bakgrunnen.

De to vestlendingene er på vei over for å feire Up Helly Aa på Shetland – en vill vikingfestival. Enda villere er Erik Martin Aanderaa og Sigurd Utbjoe, som begge seiler solo for å bli utfordret av havets krefter. Det er sendt ut kulingvarsel, og natten blir garantert tøff. 

18 m/sek og fem meter høye bølger

Det blåste 25 knops vind, 12 m/sek med 2–3 meter høye bølger da Erik Martin Aanderaa sendte siste rapport ved 17:30-tiden torsdag kveld. Det er godt under hva yr melder for natten. På Vikingbanken skal vinden blåse opp mot 36 knop (18 m/sek) i morgentimene fredag, og da vil bølgehøyden være på fem meter. 

Aanderaa har en enkel autopilot som ikke vil takle så røffe forhold. Han må dermed håndstyre fra en dårlig beskyttet cockpit. Lufttemperaturen skal ligge mellom fem og åtte grader. 

Aktenom tvers

Vindretningen er 175 grader, noen grader øst for syd. Kursen er 102 grader, noe som gir en vindvinkel på 117 grader. Det er en kurs som kan være krevende for autopiloten å følge, og det kan også bli tungt for romannen å styre båten manuelt. Begge båtene seiler med storseilet beslått, og bare en del av forseilet er rullet ut.

Sigurd Utbjoe seiler en Luffe 44 og Erik Martin Aanderaa seiler en Contessa 35.

En tredje båt med Raymond Myhre om bord skal også krysse Nordsjøen. Han har lagt ut fra Mandal. Myhre har med seg et mannskap og seiler en First 42.  Myhre beregner å bruke 40 timer.

God fart

I følge AIS-en til Aanderaa er farten i skrivende stund oppe i 7 knop. Soloseileren beregner en snittfart på ca. 6 knop. Distansen er på 360 n mil. Seilerne vil dermed få to netter på havet. 

Du kan følge «Tessie» her. 

 

YR: Værprognosene for Nordsjøen i natt.

YR: Værprognosene for Nordsjøen i natt.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen