Søk i arkivet

START: ARC starter i 8 knops vind fra øst-nordøst.
START: ARC starter i 8 knops vind fra øst-nordøst.

ARC igang i 8 knops vind

God fart for de fire norske båtene ut fra start i Las Palmas.

KURS: Nord eller syd. Feltet deles.
Båter som velger den komfortable ruta i syd må belage
seg på motorkjøring etter hvert.

KURS: Nord eller syd. Feltet deles. Båter som velger den komfortable ruta i syd må belage seg på motorkjøring etter hvert.

ARC 2017 vil ikke bli slik seilasen vanligvis er. Alt fra start var vinden atypisk. 8 knops vind fra øst-nordøst ga en for skarp vinkel for spinnaker. Men i den lette vinden var det bra med en skarpere vindvinkel. 

Nord eller syd

Værprognosene er utfordrende. Det er to strategier. Seil nordvest, og få hjelp av et lavtrykk ved Madeira, eller sette snuten sydover til passatvinden. Den sydlige ruten vil være mest komfortabel, men vil sannsynligvis kreve hjelp av motoren. Vinden vil nemlig dø syd for Kanariøyene. 

Det er raske norske båter som seiler ARC. 

Swan 66 «Enigma VIII» og Xp50 «NorXL» ligger som båt nummer to og tre i den største cruisingklassen. «Enigma VIII» holder en fart på 10,5 knop, syd for Grand Canari hvor vinden akselerer rundt øya. Sammen med Arcona 400 «Tiffin» har disse to båtene jibbet over på styrbord halser, med kurs vestover. Det kan bety at strategien er å gå på nordsiden av det rolige området i Atlanterhavet. «Tiffin» ligger som andre båt i Cruising G-klassen. 

«Enigma VIII» har 2660 nm å seile. Estimert ankomstid er 5. desember. «Tiffin» har ventet ankomst 9. desember. 

 

Norske ARC-deltagere

Enigma VIII, Swan 66, Per Arne Dalene Nilsen. Seilt 34 nm

NorXL, Xp 50, Andreas Gottschling, Seilt 29 nm

Sequentia, Dufour 500 GL, David Duns,  Seilt 26 nm

Tiffin, Arcona 400, Martin Bøhm-Pedersen, seilt 30 nm

FLY: Finn Audun Bostad fløy
fra Las Palmas like etter start, og fikk feltet fra flysetet.

FLY: Finn Audun Bostad fløy fra Las Palmas like etter start, og fikk feltet fra flysetet.

 Kommentarer

Atlantic Rally for Cruisers

ARC, eller Atlantic Rally for Cruisers er et arrangement hvor langturseilere seiler i flokk over Atlanterhavet. Rallyet blir arrangert av World Cruising Club. Ruta går fra Las Palmas på Grand Canaria til St. Lucia i Karibia, og er på 2700 nm. Det deltar over 200 båter, og mer enn 1200 seilere.

ARC gir trygghet for seilerne, som blir sporet over havet. For å delta må båtene utstyres etter en sikkerhetsliste, og alle båter blir sjekket før avreise.

ARC har de siste årene også hatt et tilbud for seilere som vil oppleve Kapp Verde, lengre sør. Disse seiler ARC+ som består av to etapper. Første på 850 nm, og andre på 2150 nm. Det deltar 11 norske båter i ARC+, og 4 i ARC.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen