Søk i arkivet

7-METER: «Ambition» ble bygget på Anker & Jensens båtbyggeri i 1918. I dag er hjemmehavnen Bergen.
7-METER: «Ambition» ble bygget på Anker & Jensens båtbyggeri i 1918. I dag er hjemmehavnen Bergen. Foto:
NORSK: Etter 85 år i Danmark kom SK 15 tilbake til Norge i 2003.
NORSK: Etter 85 år i Danmark kom SK 15 tilbake til Norge i 2003. Foto:
EIERE: Terje Skevik og Knut Kismul eier «Ambition» i dag.
EIERE: Terje Skevik og Knut Kismul eier «Ambition» i dag. Foto:
INTERIØR: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i «Ambition».
INTERIØR: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i «Ambition». Foto:

«Ambition»Bergens flotteste dame fyller 100 år

Ved en av flytebryggene i Bergens Seilforenings havn i Kviturspollen troner vakre «Ambition». I 2018 har hun stort jubileum.

I år er det nemlig nøyaktig hundre år siden den smekre 7-meteren for aller første gang ble sjøsatt fra Anker & Jensens båtbyggeri i Asker. Og den store merkerundingen kan hun altså feire i sitt hjemland. Men «Ambition» har ikke alltid vært norsk.

Om hun kunne snakke, ville hun i dag trolig pratet en blanding av dansk og bergenser, for i perioden fra hun ble bygget og frem til dagens eiere kjøpte henne, var hun hele 85 år i Danmark.

NORSK: Etter 85 år i Danmark
kom SK 15 tilbake til Norge i 2003.

NORSK: Etter 85 år i Danmark kom SK 15 tilbake til Norge i 2003. Foto: Trond J. Hansen

«Ambition» ble bestilt av skipsreder Johan Chr. Isdahl fra Bergen i 1917 og målt og klassifisert av Det Norske Veritas sommeren 1918. Konstruktøren, Johan Anker, var både en fremragende seiler og ingeniør, og laget noen av verdens beste regattabåter i 1920- og 30-årene. Hans mest kjente konstruksjon er Draken, som gjennom flere tiår var blant verdens mest utbredte regattabåt og som fremdeles er å finne i mange båthavner.

Sin aller første seier på regattabanen tok «Ambition» allerede like etter sjøsettingen da hun vant KNS’ vårregatta 8.–9. juni 1918. I løpet av sommeren dro hun i land den ene seieren etter den andre, først i Sverige og deretter i Danmark. Hun var nok en svært ettertraktet dame, for innen seilsesongen var over, var hun blitt overtatt av grosserer C. Herschend i København.

Allerede året etter solgte han henne videre til generalkonsul Holger Adolph. Adolph hadde selv blitt utkonkurrert av «Ambition» på regattabanen.

Med den nye eieren deltok «Ambition» på flere kappseilaser med blant annet Kong Christian X som rormann. I 1920 ble hun gitt av Adolph til Den Danske Marine som eide henne i drøye 35 år.

EIERE: Terje Skevik og Knut Kismul
eier «Ambition» i dag.

EIERE: Terje Skevik og Knut Kismul eier «Ambition» i dag. Foto: Heidi Hjellestad

Etter dette skiftet hun eier ytterligere noen ganger, inntil hun i 2003 ble overtatt av de nåværende eierne, Terje Skevik og Knut Kismul.

Terje og Knut kan berette om en nervepirrende prosess i tiden fra de signerte kjøpekontrakt til «Ambition» lå trygt fortøyd i Bergens Seilforening.

Hun ble transportert med semitrailer og ferge mellom Hanstholm og Bergen og ble losset i Bergens Seilforening tidlig på våren i 2003. I dag, 15 år senere, ligger hun og pryder havnen som et edelt smykke takket være en enestående innsats av de nåværende eierne.

I årene som har gått etter at de overtok henne, har de begge brukt et enormt antall timer på å gjøre «Ambition» til den hun er i dag. Gammelt rustent jern og ødelagt treverk er skiftet ut med nytt, vinduer er satt inn, penteri og interiør er blitt bygget, sirlig tilpasset og montert av de to ivrige entusiastene. Selv moderne instrumenter har fått sin plass om bord, utført på en måte som gjør at de passer naturlig inn og er en 100-åring verdig.

Time etter time har gått med til møysommelig arbeidsinnsats i skuret om vinteren, og i havnen om sommeren, og absolutt ingenting er overlatt til tilfeldighetene eller jukset til på enkleste måte. Her snakker vi om mahogni og hel ved.

Man kjenner en slags ærbødighet straks man nærmer seg «Ambition». En blanding av historie og genuin båtlidenskap som ikke kan beskrives med ord, men som må ses og oppleves.

Vi gratulerer med jubileet både til Bergens flotteste dame og til Terje og Knut.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen