Søk i arkivet

SORTERING: Søppel og plast er samlet inn og sorteres. Dette er bare fra et lite område.
SORTERING: Søppel og plast er samlet inn og sorteres. Dette er bare fra et lite område. Foto:
VASKING: Plasten må vaskes før den kan sendes til resirkulering.
VASKING: Plasten må vaskes før den kan sendes til resirkulering. Foto:
RESULTAT: Jolleseilerne viser stolt frem sine nylagde urtepotter.
RESULTAT: Jolleseilerne viser stolt frem sine nylagde urtepotter. Foto:

MOLDE SEILFORENINGJolleseilerne ryddet plast på Moldeholmene

Jolleseilerne i Molde Seilforening har denne våren vært ivrige oppsamlere av plastsøppel på de flotte Moldeholmene. Årsaken til iveren er ikke bare den alminnelige interessen rundt temaet for tiden.

Det har seg slik at Molde i mai fikk besøk av seilbåten «Whisper», som la seg til noen uker på Molde Seilforenings bryggeanlegg på Hjertøya, rett utenfor byen.

«Whisper» er en 48-fots eldre TransAtlantic Racer av Freirs Custom design, bemannet med seks nederlandske ungdommer på ekspedisjon langs kysten vår. Vi har snakket med mannskapet, som kan fortelle at de har et spesielt fokus på turen, et nærmest mulig 0-utslipp av CO2 underveis. De bruker motor minst mulig, til og med slepejollen forsøker de å seile i land for å proviantere. Videre kaller de seg en seilende resirkuleringsplattform, og det er plastikkavfall de da sirkulerer.

– Målet er å forlate destinasjonene litt renere, kan nederlenderne fortelle.

– Vi er opprinnelig fire gutter med forskjellige gjester som er på eventyr.

Etter å ha kjøpt båten i USA, krysset de Atlanteren til Nederland, for deretter å legge ut på denne turen.

– Vi tilbyr seilturer, gjerne kombinert med andre aktiviteter, så lenge miljøaspektet er ivaretatt. Og vi samarbeider med det nederlandske firmaet plasticfantastic.nu, som har mer enn 30 års erfaring med resirkulering av plast og plastavfall på en miljømessig måte, sier guttene.

I båten har de med utstyr til å preparere plastavfall og forme dette om til nye gjenstander som kan tas i bruk igjen.

BEARBEiDING: Her bearbeides plasten
om til en masse som kan presstøpes.

BEARBEiDING: Her bearbeides plasten om til en masse som kan presstøpes. Foto: Kristian Bachmann

I Molde ville nederlenderne gjerne ha kontakt med jolleseilerne, og tilby dem en aktivitetshelg. Som sagt så gjort, og 11 barn og unge brukte en helg i mai til rydding og innsamling av plastavfall.

– Ungdommene i jollegruppa ble overrasket over hvor mye plastsøppel de fant i løpet av tre timer. Og det kun i noen få viker, kunne nederlenderne fortelle.

Jolleseilerne lot seg motivere av gjestene fra Nederland og jobbet utrettelig med sortering av søppel, vasking av plast for resirkulering, oppmaling av plasten og til slutt smelting og forming av plasten til urteplantepotter. Etter to dager kunne stolte seilere vise frem ferdige produkter som synlig bevis for sin innsats for miljøet. Alle var enige om at dette både var lærerikt og sosialt. Nederlenderne viste seg også å være erfarne jolleseilere, og hev seg med som dyktige gjesteinstruktører på jolletrening.

Norskekysten og Møre og Romsdal var første mål for turen. Neste stopp på ruten er Lofoten, før kursen legges sørover til Kapp Verde-øyene og derfra over Atlanteren i desember. Mannskapet vil drive med rydding og plastinnsamling på alle destinasjoner, gjerne sammen med lokalbefolkning. Vi i Molde Seilforening ønsker gjengen om bord i «Whisper» takk for besøket, og lykke til videre på ekspedisjonen videre.

RESULTAT: Jolleseilerne viser stolt
frem sine nylagde urtepotter.

RESULTAT: Jolleseilerne viser stolt frem sine nylagde urtepotter. Foto: Kristian Bachmann

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen