SEILNORGE – KNS:

WASZP-VINNER: Alexander Dahl Høgheim vant Waszp Cup 2018 i svært eksotiske omgivelser i Jotunheimen.
J/70: Tette og spennende seilaser både for seilere og publikum.
DANSKER: Det danske skolelaget fra Oure var ett av tre danske lag som seilte den nordiske finalen på Bygdin.
J/70: Team Wolfpack.
WASZP: Erik Karlsen i godt driv under utfordrende forhold.
UVANT: Tilskuerne kunne sitte inne på Eidsbugarden hotell og følge regattaene.
KALDT: Friskt vær var ingen stopper for tilskuerne på Bygdinvannet.

Spektakulær finale på Bygdin

Årets finale i Grundig Sailing Cup og Waszp-serien ble seilt under spektakulære og magiske omgivelser på Bygdinvannet 1060 meter over havet i Valdres. Det ble dansk vinner i J/70-klassen etter 25 seilaser i flotte seilforhold.

Å arrangere regatta i september i Jotunheimen er utfordrende og forbundet med noe risiko. Den lange og flotte sommeren med lite nedbør hadde redusert vannstanden på Bygdinvannet, men mye nedbør og ukentlige oppdateringer fra samarbeidspartneren på Eidsbugarden hotell fjernet nervøsiteten.

Nervøsiteten over manglende vann ble fort avløst av ny nervøsitet da sesongens første storm med tilhørende kaldt vær meldte sin ankomst. Da de første meldingene kom om snø under 1000 meter over havet ble det på alvor spennende, men det er lurt å ha is magen når det snør!

For det viste seg å bli to veldig fine dager, med glimrende, men kjølige seilforhold med vind på 5–7 meter per sekund, hvor J/70-klassen fikk gjennomført hele programmet sitt. For Waszpene ble det bare trening lørdag, men fullt program søndag.

Eidsbugarden leverte igjen førsteklasses service, bra mat og stemning som er ganske uvanlig for seiling. Du sitter inne og drikker kaffe og ser på seiling rett utenfor vinduet. Og når alle hotellets gjester i tillegg er seilere gjør det stemningen enda mer komprimert.

Grundig Sailing Cup-finale

18 lag var invitert til den nordiske finalen og 11 lag stilte. Det deltok ett lag fra Sverige, tre fra Danmark og de resterende syv lagene var norske. Det ble 15 seilaser lørdag og det viste seg utover lørdagen at fem lag skilte seg ut; Horsens Sejlklub (DEN), Oure Racing (DEN), Team Risør, Wolfpack Racing og Team Åsgårdstrand. Tett dramatikk på korte pølsebaner, hvor enkelte små feil kunne gjøre hele forskjellen, gjorde regattaen meget spennende for både publikum og deltakere.

Race 23 skulle vise seg å bli avgjørende. Seilasen var den siste for Team Horsens Sejlklub med skipper Jacob Nikolajsen og Team Risør med brødrene Mathisen, til daglig 49er-seilere. Stillingen var slik at laget med best plassering ville vinne regattaen.

Etter en veldig tett seilas med skiftende føring ble en ekstra jibb fra Team Risør på siste lens avgjørende. Den gjorde at Team Horsens Sejlklub kunne seile rett forbi og vinne seilasen og dermed førstepremien på 20 000 kroner i form av produkter fra Grundig. Kanskje årets dyreste jibb i norsk seiling? Team Wolfpack med Magnus Brun som skipper ble nummer tre.

Finalen ble akkurat den spennende finalen alle hadde drømt om etter en intens sesong med mye bra seiling, der J/70-klassen bare øker i antall og oppmerksomhet.

Waszp CUP-finale

Grundig Sailing Cup på Bygdin markerte også avslutningen på Waszp Cup Norway denne sesongen, og hele 20 Waszp-seilere hadde tatt turen til fjells denne helgen. Waszp Cup Bygdin var den siste av totalt tre Waszp-cuper denne sesongen.

Årets Waszp-sesong startet på Glesvær på Sotra utenfor Bergen i begynnelsen av mai, og fortsatte i Åsgårdstrand i begynnelsen av juni. Det var med andre ord duket for en spennende avslutning på Bygdin da landets beste Waszp-seilere skulle avgjøre hvem som stakk av med totalseieren i Waszp Cup Norway 2018.

Lørdagen var forholdene på ytre bane ikke egnet for Waszp-seiling på grunn av mye vind og snøvær, og seilerne fikk føle på restene av stormen Hugo. Det ble derfor arrangert ulike trimmeseanser på land. Vinden løyet litt utover ettermiddagen og et knippe Waszp-seilere valgte å utfordre naturkreftene ved å dra ut på en tur ut for å teste forholdene.

Søndagen var imidlertid forholdene fine og det ble arrangert mange flotte løp. I 8,2 kvm-klassen var det Alexander Dahl Høgheim som denne helgen stakk av med seieren i Waszp Cup Bygdin, tett fulgt av Erik Karlsen og Alexander Klippenberg. 6,9 kvm-klassen ble vunnet at Mathilde Robertstad, og på plassene bak fulgte Marie Jacobsen Lepperød og Thomas Efskind.

Waszp Cup 2018 sammenlagt ble vunnet av Alexander Dahl Høgheim (8,2 kvm) og Fredrikke Foss (6,9 kvm).

2019

For KNS ble dette årets siste regatta. Det er ikke tatt stilling til om finalen i J/70 neste år igjen skal gå på Bygdin med utgangspunkt i Eidsbugarden, da særlig danskene har et ønske om å ha finalen i 2019. Men det meget sannsynlig at KNS også i fremtiden kommer å arrangere regatta i samarbeide med Eidsbugarden på Bygdin.