SEILNORGE – STAVANGER SEILFORENING:

NM 2018 EXPRESS: Premieutdeling på Sølyst. Vinner av Express-NM 2018 ble «Baghdad II» med skipper Kristoffer Spone og mannskap Kjell Arne Myrann og Hans Jørgen Bauck.
BESTE LOKALE BÅT: NOR 211 «Fars Cortina» ble beste lokale båt i årets Express-NM. Skipper var August Hanevold og mannskap André Tandrevold, Rune Kartveit og Stian Wathne.

Flott norgesmesterskap i Stavanger

NM for Express 2018 ble en god opplevelse for alle involverte. Mesterskapet gikk i Stavanger 31. august til 2. september. Arrangør var Stavanger Seilforening, som igjen, etter manges mening, leverte et nytt flott mesterskap.

Publisert Sist oppdatert

Base for årets NM var seilforeningens havneanlegg på Sølyst, like ved Stavanger sentrum. Båtene var samlet i havna, og seilasene fant sted på Horgefjorden, en av de vakre Ryfylkefjordene nord for Stavanger. Horgefjorden viste seg fra sin beste side for seilerne, med fin vind og flatt vann under mesterskapet.

I alt var 44 båter påmeldt NM. Av disse stilte 41 til start. Det var 12 tilreisende, det vil si de kom med båt på henger. En av de tilreisende båtene kom helt fra Sverige, mens de øvrige kom fra Østlandet. Dessuten var det to som ankom nordfra på egen kjøl. De øvrige rundt 30 båtene var lokale båter fra Stavanger-regionen. Det forteller mye om hvor stort Express-miljøet er i området.

Det var lite vind og utsatt start tidlig på første NM-dag. Vinden kom imidlertid utover dagen, og det ble gjennomført to seilaser. På lørdagen var det fin vind fra start og det ble gjennomført fem seilaser. På søndagen var det et mål å avslutte innen rimelig tid, og det ble gjennomført tre seilaser i frisk bris, med kuling i enkelte kast, før mesterskapet ble avsluttet cirka kl. 15:30. I alt ble det ti seilaser.

Det var mange positive tilbakemeldinger til arrangøren både under og etter årets NM. På fjorden var det utfordringer med skiftende vindretning, som blant annet innebar flytting av bøyer på dypt vann. Det var imidlertid enighet om at arrangementet ble både korrekt og effektivt gjennomført. På land var det utfordringer med kranen, men det kom raskt en mobilkran på plass, og logistikken med sjøsetting og parkering av tilhengere og båter gikk dermed også bra.

På grunn av den store nyttetrafikken i sundet mellom foreningens havneanlegg på Sølyst og byen var det spesifisert et særskilt forbud mot å seile fra Sølyst og ut under Bybroen på vei til regattaområdet. Foreningen hadde organisert med slep, og det var definert tellende poengstraff for båter som brøt denne begrensningen. Det var heldigvis bare en båt som pådro seg slik straff.

Resultatmessig var det tett mellom de øverste båtene. Sammenlagt kan vi gratulere disse båtene med plass på pallen: 1. NOR 619 «Baghdad II» (KNS), 2. NOR 600 «Baghdad Expressen» (KNS) og 3. NOR 2007 «Glory» (Oslo Seilforening).

Blant de lokale båtene kan vi videre gratulere disse med habile resultater: 8. NOR 211 «Fars Cortina» (Stavanger Seilforening), 9. NOR 89 «Placebo» (Seilforeningen 1928) og 11. NOR 2006 «Kylie» (Stavanger Seilforening).

BESTE LOKALE BÅT: NOR 211 «Fars Cortina» ble beste lokale båt i årets Express-NM. Skipper var August Hanevold og mannskap André Tandrevold, Rune Kartveit og Stian Wathne.

Til sammenligning måtte vi i 2015, da NM for Express sist gikk i Stavanger, ned til 14. plass før vi fant beste lokale båt (NOR 213 «Fru Viste»). Ellers viste de lokale seilerne god seiling gjennom hele årets mesterskap. Express-miljøet utvikler seg fortsatt i positiv retning lokalt.

På lørdagen var det seilerfest i de tradisjonelle Røde Sjøhus i Stavanger. Her ble det vist flotte dronebilder og video fra banen og ikke minst underholdende innslag fremført av Camilla Foss Hansen fra den nasjonale Express-klubben, og Øyvind Henriksen fra Express-klubben i Rogaland.

For Stavanger Seilforening var det hyggelig å igjen få være vert og arrangør for den positive gjengen som Express seilerne nasjonalt utgjør.

Vi tilføyer en hjertelig takk for denne gang og velkommen tilbake ved neste anledning.