Favorittanker for mange, men har det et stort problem?

Rocna-ankeret er anerkjent og benyttet av mange langturseilere. Tester viser at ankeret har en stor svakhet.

Publisert Sist oppdatert

Rocna-ankeret er et av de mest vanlige i norske nettbutikker. Ankeret ble designet av New Zealand-seiler Peter Smith, som har designet, bygget og seilt båter siden tidlig på 1960-tallet. Smith gikk lei av å måtte seile rundt med forskjellige ankre for ulik sjøbunn, og utviklet derfor Rocna-ankeret med målsetning om at det skulle fungere for alle bunnforhold. Ankeret har livstidsgaranti mot brudd og skal i følge produsentens beskrivelse grave seg raskt ned i alle bunntyper. Bøylen på toppen av ankeret skal sørge for at ankeret alltid blir liggende rett vei. Ankeret kan leveres i størrelser opp til 275 kg.

Omfattende tester utført

Steve Goodwin som har youtube-kanalen "SV Panope", har testet et stort utvalg av ankre over flere år.

Steve Goodwin har egen Youtube-kanal med navn S/V Panope. Goodwin startet å teste ankre i 2015 hvor han ved hjelp av Gopro-kamera og liten fiskebåt utførte tester av ankre på ulik sjøbunn. Han over over tid utført et stort antall gjentagende tester av ankre, og totalt er det over 100 videoer. Testingen anses å være blant de mest omfattende noensinne utført, og som er offentlig tilgjengelig. Flere av ankrene har blitt testet flere ganger og i ulike vektklasser. Flere butikker og produsenter henviser til tester utført av S/V Panope.

Rocna-ankeret har fått gode tester opp gjennom tiden.

Torturtest

En av testene Goodwin utfører en en såkalt torturtest hvor ankereret først settes. Båten kjører deretter over posisjonen til ankeret slik at ankeret må resettes i 180 grader i forhold til den opprinnelige settlinjen. Denne testen skal simulere hva som skjer ved en kraftig dreining av vind.

Problemer med resetting

Rocna-ankeret gjør det bra i mange av testkritierene, men sliter med torturtesten. Ankeret får ikke feste igjen i leirbunn. Rocna ble første gang testet for ca to år siden. En gjentagende test året etter viste tilsvarende problemer. Det virker som ankeret har en utforming som gjør at det pakker seg med sedimenter, noe som gjør at ankeret ikke klarer å få ankerspissen til å feste i leirbunnen etter å ha blitt dratt løs. Resultatene har blitt mye diskutert i ulike nettfora, hvor enkelte langturseilere mener å ha opplevd det samme. Nettstedet “Attainable Adventure Cruising” som tidligere anbefalte Rocna, har trukket tilbake denne anbefalingen.

Den første testen kan sees under. For de som ønsker å se selve torturtesten se fra 11 minutter.

SEILmagasinet vil i en av de kommende utgavene komme med en oppsummering av de omfattende ankertestene utført av Goodwin.

.