START: «Alchemy» på vei ut fra Las Palmas for å krysse Atlanterhavet.

Krysser Atlanterhavet med 17 000 liter diesel

«Alchemy» er en Nordhavn 72, en diger cabincruiser bygget for å krysse hav. Det lille skipet deltar i ARC.

Publisert Sist oppdatert

«Alchemy» startet sin krysning av Atlanterhavet fra Las Palmas på Kanariøyene 20. november, og har en estimert ankomsttid på St. Lucia i Karibia 4. desember. Skipet har da seilt 2700 nautiske mil på to uker. Det gir en snittfart på åtte knop.

Bygget for langtur

«Alchemy» ble bygget i Taiwan i 2005 og er en Nordhavn 72, et skip av høy standard. Fartøyet veier hele 110 tonn, og har en marsjfart på åtte knop, og en toppfart på 10 knop. «Alchemy» ble bestilt for å seile i nordlige farvann, og fikk en rekke forandringer i forhold til original design. Standard har Nordhavn 72 kun en maskin, mens «Alchemy» har to. Fartøya er utstyrt med doble Detroit Diesel på 400 hester. Rekkevidden er på hele 4500 nautiske mil som betyr at du kunne startet i Norge og seilt til Brasil uten å fylle tanken.

«Alchemy» er også utstyrt med stabiliseringsfinner som reduserer skipets rullebevegelser.

KARIBIA: «Alchemy» på svai ved de karibiske øyer.
BRUA: «Alchemy» er et lite skip med en imponerende bru.
EIERE: Familien Reed fra England ble lei av livet på skrått, og gikk fra seil til motor.

Fire liter per nautiske mil

«Alchemy» er bygget med tanke på å bruke lavt drivstoff, og under marsjfart bruker fartøyet fire liter per nautiske mil, men med en distanse på 2700 nautiske mil, så går det noen liter. Under overfarten vil «Alchemy» bruke 770 liter i døgnet. Totalforbruket på turen vil havne på 11 000 liter. Med en dieselpris på 20 kroner vil en slik overfart koste over 200 000 kroner.

FELT: «Alchemy» ligger lengre nord enn seilbåtene, og seiler en mer direkte rute.

Ligger på tredje

«Alchemy» deltar i ARC, en organisert fellestransport for langturseilere som skal over til Karibia. «Alchemy» er et ensomt motorisert skip blant 141 seilbåter. Mange av disse har med mye diesel i tilfelle lette vinder, men i år har det vært stabil og frisk passatvind som har gitt høy fart.

Lengst i front ligger en 50-fots katamaran som vil være fremme to døgn før «Alchemy». Seilbåtene har også seilt lengre enn «Alchemy», fordi det har vært mer vind lengre syd, og derfor valgt en underbue i forhold til direkte rute.

Det deltar tre norske båter i ARC, og ni i ARC+ som tar en omvei via Kapp Verde.

Fra seil til motor

«Alchemy» er eiet av Tom og Alex Reed et par med en yngre sønn. Familien er fra England, og har seilt på de syv hav siden 2015, og startet med en Oyster 56. De deltok da også i ARC og brukte 17 døgn på overfarten. Familien ble med Oyster World Rally videre rundt jorda, men kona Alex satte foten ned når de hadde kommet til New Zealand. Hun var svært plaget av sjøsyke, og ønsket noe større, mer komfortabelt og som ikke krenget, for å fortsette livet på havet.

De landet på at Nordhavn 72 passet godt, og kom over «Shear Madness» som var til salgs. Seilbåten ble solgt, og livet på havet fortsatte i en Nordhavn 72 i 2018.

«Shear Madness» var i svært god stand, men familien valgte å gjør flere oppgraderinger. Interiøret ble skiftet ut, samt mye av det tekniske.

Familien har en blogg hvor du kan lese mer om «Alchemy».

Du kan følge ARC her

Norske båter i ARC og ARC+

World Cruising Clubs populære fellestur over Atlanterhavet har i år 12 norske båter. Det har i de senere år vært to slike arrangement, ARC og ARC+.

ARC har flest deltagere, men det er ARC + som er mest populært for nordmenn. ARC pluss startet 6. november fra Las Palmas på Grand Canaria, mens ARC starter fra samme sted 20. november. Mens ARC-deltagerne seiler direkte til St. Lucia, får ARC+-deltagerne et lite stopp på Kapp Verde, får de krysser Atlanterhavet med Granada i Karibia som mål. ARC+ starter fra Kapp Verde den 18. november. Premieutdeling for ARC+ er 8. desember, mens utdelingen for ARC er 17. desember.

Norske seilere med i ARC

• «Curiosity», Andreas Stangeby, Bavaria Vision 44

• «Mille», Thorstein Saanum, Dufour 44

• «Windmusic», Tor Nistad, Hanse 415

Norske seilere med i ARC+

• «Anni», Bastian Daae, Bavaria Cruiser 46

• «Emilie VII», Thomas Rasmussen, Hanse 371

• «Idyll», Therese Kristensen, Bavaria Vision 44

• «Kaizen», Kim Hansen, Långedrag 401

• «Karayto, Niels Pontoppidan, TRT 1200

• «Leva», Roar Idsø, Beneteau Oceanis 43

• «Lise», Jonny Blomvik, Najad 440 AC

• «Lomvi», Kasper Vagle, Bavaria 38

• «Nord», Øyvind Rasmussen, Jeanneau Sun odyssey 439

.

.