ISBRYTER: Audun Gjøstein brukte sin First 40.7 «Fritt Fram» som isbryter lørdag 28. januar.

Vinterseilas med rekorddeltagelse

Seilerne vil starte med vått dekk fredag, på vei mot Strømstad. Vinden blir håndterbar, og det blir ikke kaldt.

Publisert Sist oppdatert

– Det er nå 27 båter påmeldt, forteller Audun Gjøstein som er med å arrangere seilasen, en seilas som starter fra Bolærne fredag morgen, med målgang i Strømstad. Interessen for seilasen er større enn noen gang, og viser at det er mulig å få glede av sin båt også når vinteren er på sitt kaldeste.

YR: Prognoser for Hollenderbåen.

Snille prognoser

For de fleste starter helgens seiltur på torsdag. Da er det meldt sol, og temperatur rundt null ved Hollenderbåen. Vinden er fra nord på morgenen, men vrir til vest når solen er på sitt høyeste.

Like strålende blir det ikke fredag. Dagen vil starte med forbigående regn. Vinden er fra sydvest som betyr at deltagerne vil seile på styrbord halser med stikk i skjøtet. Prognosen sier 9 m/s på morgenen, som faller til 5 m/s mot kvelden.

Is skaper utfordringer

Det er i år unormalt mye is lengre inne i Oslofjorden, som kan hindre deltagelse.

– Jeg har full arbeidsdag torsdag, og for å rekke ned til Bolærne i løpet av kvelden, flyttet jeg båten fra Asker Seilforening til Tofte på lørdag. Det bød på utfordringer. Det var 15 cm stålis ut fra havnen, og deretter 1-4 cm is helt ned til Håøya, forteller Gjøstein.

Han fikk det litt lettere i råken etter danskebåten. Gjøstein har aldri sett så mye is i Indre Oslofjord før, men forteller at mye av isen forsvant alt søndag med vestavinden som kom.

BÆRUM: Dronebilde søndag fra Østøya mot Gøya. Det skal være råk mellom Nesodden og Gåsøya.
HOLMENFJORDEN: Lørdag var det råk ut fra Middagsbukta ut forbi Bjerkøya. Isen lå så langt dronen rakk.

.