GENERALFORSAMLING: Det europeiske seilforbundet avholdt april sin årlige generalforsamling der Stig Hvide Smith ble valgt som 1. visepresident.
GENERALFORSAMLING: Det europeiske seilforbundet avholdt april sin årlige generalforsamling der Stig Hvide Smith ble valgt som 1. visepresident.

Stig Hvide Smith nestsjef i Europa

Tidligere president i Norges Seilforbund, Stig Hvide Smith, ble nylig valgt til 1. visepresident i det europeiske seilforbundet.

Publisert Sist oppdatert

– Det var hyggelig og jeg er takknemlig for å få fornyet tillit. Nå er jeg veldig motivert for å gjøre en jobb i det europeiske seilforbundet, ettersom jeg må tre ut av styret i World Sailing til neste år. Da har jeg sittet der ut maksimaltiden på åtte år, sier Stig Hvide Smith til Seilas.

Hvide Smith ble utnevnt som 1. visepresident på årets generalforsamling etter at han ble valgt som en av fire visepresidenter for to år i 2015. To nye visepresidenter ble valgt; Anderl Denecke fra Sveits og Pinar Coscuner Genc fra Tyrkia, og de fire visepresidentene valgte sammen med presidenten, italienske Marco Predieri, Stig Hvide Smith som 1. visepresident.

Det betyr at han nå er nestkommanderende i det europeiske seilforbundet.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

1. VISEPRESIDENT: Stig Hvide Smith er blitt valgt som 1. visepresident i Eurosaf.
1. VISEPRESIDENT: Stig Hvide Smith er blitt valgt som 1. visepresident i Eurosaf.

Utvekslingsprogram for dommere og målere

Delegater fra 24 nasjoner deltok, og noe av det viktigste det europeiske seilforbundet (Eurosaf) steller med, er forbundets egne europamesterskap for juniorer og funksjonshemmete. Forbundet har også et velutviklet utvekslingsprogram for dommere og målere, som gjør at de får praksis i et tilstrekkelig antall internasjonale arrangementer som gjør at de for nødvendig erfaring til å kunne bli internasjonale målere og dommere godkjent av World Sailing.

– Dette utvekslingsprogrammet fungerer veldig bra og noe av det mest vellykkete Eurosaf gjør, men det kan bli enda bedre. De neste årene vil vi forsøke «å slipe diamanten» ytterligere, sier Hvide Smith.

Mange Interessekonflikter

Hvide Smith forteller at en hans hjertesaker er å bidra til å fornye organisasjonene World Sailing og Eurosaf, der mange gamle tradisjoner og rutiner etter hans mening er til hinder for en mer dynamisk utvikling av seilsporten.

Og det er mange utfordringer. En prosess er at World Sailing ønsker å få de kontinentale seilforbundene (som Eurosaf) inn under sin paraply, noe som helt sikkert ikke vil skje uten motstand.

– Det er flere interessekonflikter, sier Hvide Smith, som i dette året sitter på begge sider av bordet; som styremedlem i World Sailing og 1. visepresident i Eurosaf.

Klasseklubbenes rolle

En annen prosess det arbeides med i det internasjonale seilsportsbildet er å få koordinert klasseklubbenes arbeid, mesterskap og organisasjoner slik at det passer med overordnete systemer som for eksempel OL, World Sailings VM og verdenscupen i seiling. Per i dag er det mange arrangementskollisjoner med klasseklubbenes mesterskap og verdenscup-arrangementer, noe som blant annet har bidratt til liten interesse for verdenscupen.

Også innen seilsporten dreier mye seg om penger og hvilke veier pengestrømmene skal ta.

– Ja, det er mange interesser og utfordringer, men dette er spennende og jeg trives veldig godt i det internasjonale seilmiljøet, sier Stig Hvide Smith.