Båtliv for dummies

Slik bruker du kryssholtet

Nesten alle båter har kryssholt, men ikke alle båtfolk kan bruke det. Tauet skal krysses.

Publisert Sist oppdatert

Kryssholt er standard på nesten alle båter verden over. Vi bruker kryssholtene når vi skal fortøye. Det vet de fleste.

Men ikke alle vet hvordan kryssholtene skal anvendes, selv om navnet gir en formening: Tauet skal legges på kryss og tvers over kryssholtet. Hele poenget med et kryssholt er at du slipper å slå et stikk (knyte knute). Og grunnen til det finner du som regel ut når du skal løsne fortøyningen. Når tauet er lagt i kryss over kryssholtet, låser det seg aldri, og du kan enkelt kaste loss.

Du legger altså tauet på kryss over seg selv et par ganger. Sørg for at fortøyningstampen som blir belastet ligger fritt uten beknip ut fra kryssholtet. Da kan du løsne fortøyningen uansett hvor mye belastning det er på tauet, og du kan gjøre dette mens tauet fortsatt er belastet.

Halvstikk

Jeg pleier å legge et halvstikk (enkelt halvstikk) som lås på tauet når det er lagt et par ganger i kryss. På Youtube har enkelte påpekt at det er feil slik jeg gjør i videoen med å krysse etter et halvt tørn rundt holtet. De påpeker at det skal legges et helt tørn rundet holtet. Det må man gjerne gjøre. Førstnevnte kalles gjerne amerikansk metode, mens sistnevnte er europeisk.

I praksis vil antall tørn varierer litt med tauets dimensjon og egenskaper og antall fortøyninger som skal festes på samme kryssholt. Hensikten med denne videoen er å lære folk å krysse tauet slik at det ikke kommer i beknip og låser seg, og samtidig lære en å fortøye trygt.

Et annet poeng er at tampen av fortøyningen festes med knute i land, og resten av tauet ligger om bord ved kryssholtet. Da kan du alltid justere fortøyningen på båten, og dessuten ligger ikke tauet og slenger som snubletråd på brygga.