REDDET: Nordmannen ble heist om bord i containerskipet etter en dramatisk redning.

Norsk langturseiler reddet utenfor New Zealand

67-åringen fra Sørlandet var alene i båten da den fikk store skader i uvær.

Publisert Sist oppdatert
VÆR: Det har blåst 25 m/s med bølger opp mot fem meter utenfor New Zealand.

Det er kraftig vind øst for New Zealand, 25 m/s og fem meter høye bølger. Uværet gjorde store skader på den norske langturbåten «Ilanga», og eieren som var alene i båten fikk sendt ut nødsignal. 67-åringen, som har vært på langtur siden 2010 ble plukket opp av containerskipet Southern Lily, 140 nm nord øst av Cape Brett, melder RNZ. I følge båtens sporing var «Ilanga» på vei fra Tonga til New Zealand. 

Dramatisk redning

67-åringen ble heist om bord i containerskipet via tau on en taustige etter at  «Ilanga» hadde fått en forbindelse med containerskipet ved hjelp av liner. Mannskap på containerskipet hang i taustigen for å hjelpe nordmannen om bord. Redningen ble gjennomført under vanskelige forhold. 

Den norske langturseileren ankommer New Zealand i dag.

Store skader

Den norske seileren var i god form, men har pådratt seg mindre slagskader. Båten, en Jeanneau Sun Odyssey 39 fra 1992 hadde fått skader på seil og rigg. Ett av vinduene hadde også knust, samt at det hadde oppstått en brann i det elektriske anlegget. Båten hadde tatt inn vann via det knuste vinduet. Det elektriske anlegget var slått ut, og lanterner ute av funksjon. 

«Ilanga» driver nå utenfor kysten av New Zealand, og sender fremdeles sin posisjon. 

Uværet har skapt mye jobb for redningssentralen på New Zealand. På lørdag ble en annen soloseiler, også på tur fra Stillehavsøyene plukket opp av et fiskefartøy fra en redningsflåte. Seilerens mast hadde brukket, og den skadete masten hadde forårsaket hull i skroget. 

Dave Wilson  fra redningssentralen på New Zealand forteller at seilerne ble reddet takket være gode nødpeilesendere. 

Erfaren seiler

67-åringen fra Sørlandet er en erfaren seiler, som har vokst opp med seilbåt. Han kjøpte «Ilanga» i 2000, og startet langturen i 2010. Turen har han delvis seilt sammen med sin kone, og delvis alene. 

Ruten startet via Island og Grønnland, før båten seilte langs USA, Karibia, gjennom Panamakanalen og ut i Stillehavet. Fra Panama seilte båten til Hawaii, og deretter sydover. 

SPORT: Langturseileren ble plukket opp 140 nm fra New Zealands kyst.
SKADET: «Ilanga», en eldre Sun Odyssey fikk skader på rigg og seil. Det oppstod en brann i det elektriske anlegget, og båten tok inn vann via et knust vindu.