NM i Oselvar

30 år med NM i Oselvarklassen

30 år med NM i Oselvarklassen

Lørdag 9. og søndag 10. august arrangerer Milde Båtlag NM 2008 i Oselvar. Seilasene vil foregå i Fanafjorden/Korsfjorden avhengig av vær og vindforhold.Det er i år 30 år siden det første NM for Oselvar ble gjennomført i 1978, også den gangen på Fanafjorden med MB som arrangør. – Vi håper på at noen og 20 båter vil stille til start, slik at NM-status i klassen kan opprettholdes, forteller Kjell Totland.

Publisert Sist oppdatert

Kjell Totland forteller at oselvarseiling har lange tradisjoner på Vestlandet.

ALLEREDE I 1880. – I regattasammenheng kjenner vi til at oselvarbåtene deltok i Bergen Seilbaadforenings regattaer omkring 1880. Allerede så tidlig som i 1865 deltok oselvare i kappseilas på Hjeltefjorden under fiskeriutstillingen i Bergen det året, sier han.

Det ble strilene som kom til å utvikle oselvare som regatta- og kappseilingsbåt ved at Båtlaget «Ran» ble stiftet i 1894. Ran hold sin første eskadreseilas på Byfjorden i Bergen 17. juni det samme året, mens lagets første offisielle kappseilas ble arrangert 23. mai 1897.

Kappseilasene ble holdt på Byfjorden i Bergen, og ble etter hvert ganske populære. Dette ga støtet til at organisert kappseiling med Oselvar kom i gang også utenfor Bergen.

MANGE OSELVARLAG. I tillegg til Båtlaget Ran ble det stiftet en rekke oselvarlag: Hjellestad Seilforening (1915), Arna Seilforening (1920), Hufternes Seilforening, Kvalvaags Seilbåtforening, Møgster Båtlag (alle stiftet i Austevoll i løpet av 1920-årene), Milde Båtlag (1928), Båtlaget Njord/Tysnes (1935), Breistein Siglarlag (1938).

Etter noen tiår forsvant oselvarlagene i Arna og Breistein. Lagene og virksomheten i Austevoll ble liggende nede etter 1945. Imidlertid ble Austevoll Seilforening dannet på 1980-tallet. Seiling med oselvar tok foreningen opp igjen fra 1991.

De øvrige fire lagene har holdt det gående fra de ble stiftet og frem til i dag. Med unntak av de fem krigsårene under 2. verdenskrig, har Oselvaren årlig deltatt i kappseilaser like siden 1897.

AMERICA’S CUP-SEILERE. Kjell Totland legger til at danningen av Båtlaget Njord/Tysnes kom til etter at svært mange sjøfolk fra Tysnes på 1930-tallet hadde vært mannskap i Amarica's Cup. Flere av disse norske deltagerne ble ivrige oselvar-seilere, og rigget båtene som om de skulle være «storbåter» fra America's Cup.

For å skape så like forhold som mulig mellom konkurrerende oselvarbåter fra forskjellige båtlag, ble det alt før krigen snakket om å skape et felles forbund av oselvarlag. Dette fellesorganet ble realisert i 1945 med opprettelsen av Bergen og Hordaland Seilersamband (BHSS).

KLASSEKLUBB. Sambandet satte opp regler for båtenes størrelser, seilareal og mannskapstall. BHSS fungerte helt frem til og med 1973. Norges Seilforbund og Hordaland Seilutvalg (fra 1978 Hordaland Seilkrets) overtok da de fleste av de oppgavene og funksjonene som BHSS tidligere hadde hatt.

Denne utviklingen førte til at det var mer hensiktsmessig for Oselvare – på lik linje med andre regattabåter – å få sin egen klasseklubb.

Den 18. februar 1974 ble derfor BHSS omorganisert og skiftet navn til «OSELVARKLUBBEN, klasseklubb for oselvare brukt som kappseilingsbåt». I årene 1974–1978 ble klassevedtekter for oselvarbåtene stadig utviklet og forbedret. I 1978 førte dette arbeidet til at NSF godkjente Oselvaren som nasjonal klasse.

For nærmere informasjon og omtale om NM Oselvar 2008 og Oselvarklubben.