Søk i arkivet

Den perfekte båten finnes ikkeHvordan velge en langturbåt?

Finnes det en båt som kombinerer typiske langturbåtegenskaper med fart?

Seilerne som drømmer om langtur er mange. Når båtkjøpet nærmer seg, står du foran vanskelige valg av båt og utstyr. Langtureksperten Nigel Calder påstår - i en artikkel som du kan laste ned her - at den perfekte turbåten ikke finnes.

Først og fremst må du finne ut hvilke behov du har og hva du mener med langtur: ett år fra Norge til Karibien eller flere år rundt jorden på oppdagelsesferd på mer eller mindre nye ruter - og kanskje i områder som kartene ikke beskriver så godt?

Det Calder forklarer i denne artikkelen er hva slags egenskaper en langturbåt bør ha for å gi trygghet, retningsstabilitet, nok stueplass og sikkerhet, selv ved grunnstøtinger. Han mener at disse egenskapene ikke lar seg kombinere med fart.

Med andre ord: I ditt valg må du enten prioritere det du mener er viktig ved havseilas (se ovenfor) eller satse på en båt som passer til kystseilas, som er lettere, har en cockpit det er lett å bade fra, har mye plass for å leve og mindre plass til å stue proviant, drivstoff, vann og utstyr.

Artikkelen vi nevner går i detaljer når det gjelder valg av skrogform, kjøl og ror, rigg etc.

 


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen