Den perfekte båten finnes ikke

Hvordan velge en langturbåt?

Hvordan velge en langturbåt?

Finnes det en båt som kombinerer typiske langturbåtegenskaper med fart?

Publisert Sist oppdatert

Seilerne som drømmer om langtur er mange. Når båtkjøpet nærmer seg, står du foran vanskelige valg av båt og utstyr. Langtureksperten Nigel Calder påstår - i en artikkel som du kan laste ned her - at den perfekte turbåten ikke finnes.

Først og fremst må du finne ut hvilke behov du har og hva du mener med langtur: ett år fra Norge til Karibien eller flere år rundt jorden på oppdagelsesferd på mer eller mindre nye ruter - og kanskje i områder som kartene ikke beskriver så godt?

Det Calder forklarer i denne artikkelen er hva slags egenskaper en langturbåt bør ha for å gi trygghet, retningsstabilitet, nok stueplass og sikkerhet, selv ved grunnstøtinger. Han mener at disse egenskapene ikke lar seg kombinere med fart.

Med andre ord: I ditt valg må du enten prioritere det du mener er viktig ved havseilas (se ovenfor) eller satse på en båt som passer til kystseilas, som er lettere, har en cockpit det er lett å bade fra, har mye plass for å leve og mindre plass til å stue proviant, drivstoff, vann og utstyr.

Artikkelen vi nevner går i detaljer når det gjelder valg av skrogform, kjøl og ror, rigg etc.

 


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.