Søk i arkivet

Langturseminarene til Jimmy CornellJordomseiling for alle

Hva er det som skal til for at du og jeg skal få lyst og mot til å dra på jordomseiling? Jimmy Cornell har svaret.

 

Jimmy Cornell

SVARET. Jimmy Cornell fokuserte på det på sine seminarer torsdag 6. mai (kveldsseminar) og lørdag 8. mai (heldagskonferanse) under Lange Maritimes Alubat Week. Cornell ble blant annet intervjuet av SEIL-TV, og du vil kunne lese om ham også i SEILmagasinet.

I intervjuet vil du høre/lese om ting som kun delvis ble berørt under foredragene hans, blant annet om når og hvordan du bør å ta med barn og ungdom på tur, hvordan du skal takle båtflyktninger og sjørøvere (som nå også preger Atlanterens farvann) og hvordan du skal forholde deg til fattigdommen som preger landene du besøker.

DET GJELDER Å VÆRE YDMYK. Gjennom hans ord forstår du at ydmykhet og respekt for andre kulturer og samfunn er en dyd de fleste seilere må lære seg når de utvider sine horisonter utover Skandinavia og Europa.

Hva er det som gjør Jimmy Cornell - en helt alminnelig 70-åring som ser minst 10 år yngre ut - til den myten han er blitt?
Svaret fikk man på hans seminarer. Seminarene til Cornell foregikk i fullsatte lokaler på Maritimt Museum. Det var virkelig verdt å gå glipp av en nydelig dag i vårsol.

Det er noe ved Cornells vesen som sjarmerer publikum: En indre balanse som resulterer i ro, beskjedenhet og sjarmerende selvironi. Han er trygg og uendelig kompetent om turseiling, han avslører gjerne kuriøse, historiske detaljer om stedene han har besøkt. Og han formidler sitt fag med en slik entusiasme at du ikke kan motstå å gjøre det samme som ham. Med andre ord: Jordomseiling venter!

TA MED VETTET DITT! Samtidig blir du advart: - Ta med hjernen din på tur, ikke glem den hjemme! Hjernen er "verktøyet" eller "seilutstyret" han mener mange langturseilere glemmer å bruke når de er på tur. Så selv om han insisterer om at han har vært veldig heldig som ikke har opplevd noe traumatisk på sine tre jordomseilinger, må en si at hans hjerne absolutt ble med på tur. Den har ikke bare blitt brukt til å ta avgjørende valg i vanskelige situasjoner. Hans behov for å systematisere faget, drive med ordentlige undersøkelser blant seilere og hans journalistisk nysgjerrighet (han var reporter for BBC) har preget alle hans seilaser. Resultatet er blitt flere flotte bøker, som du bare må få med deg før du seiler av gårde:

  • World Cruising Routes, som beskriver vær, vind, ruter og steder i hele verden, med anbefalte kurser, veipunkter og seilsesonger for å unngå problemer;
  • A passion for the Sea, en flott bok med masse gode tips og inspirerende stoff om hvordan du skal planlegge og oppleve din langtur.
  • World Cruising Destinations, som kommer ut i ny utgave i juni 2010 med masse nyttig stoff om ulike steder du kan boltre deg i - i hele verden.

 

STORE OPPLEVELSER RETT UTENFOR DØRA. - Du trenger ikke å seile jorda rundt for å oppdage utrolige skatter. Tenk bare på hele Europas kyst, tenk på Middelhavet, den vestlige sivilisasjonens krybbe, forteller Cornell. Det er så mye å oppleve på land overalt. Beveg deg bort fra båten og fra overfylte strender, oppfordrer han.

Han oppmuntrer deg til å tilfredsstille din eventyrlyst, men alltid med fornuftig forhåndsplanlegging og gode kunnskaper om hav, vær og miljø.

Jimmy Cornell kommer trolig til Norge igjen, invitert av KNS. Sørg for å få med deg hans ord. La deg inspirere! Det er noe ved hans tale som rører dine innerste følelser. Langturen virker mindre umulig, selv om du forstår at det gjelder å være godt forberedt og samtidig være løsningsorientert når det røyner på.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen