Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Strålende midtsommerfest på Käringön

Kuling over Skagerrak/Kattegat eller "midsommarafton" på Käringön? Valget var ikke vanskelig å ta...

Fra venstre bak: Petter, Anne, Pia og Mads Haavik fra FANTELIV (Sandefjord).

LIGGER PÅ VÆRET. Kulingen blåser i stiv styrke over Bohusläns kyst. Samtidig er det høytidelig fest på Käringön, Bohusläns mest stemningsfulle øy. Det syder av folk pyntet med blomsterkranser. Lufta fylles av allsang og latter. Det feires "midsommarafton" i dag!

Familien Haavik på FANTELIV valgte (som AVVENTURA) å ligge på været på Käringön for å oppleve St. Hans på svensk vis. Det er en fest som man ikke kan gå glipp av når man først er i Sverige til riktig tidspunkt, selv om veien til Karibien er lang, og det frister å seile fortest mulig sydover.

FORSKJØVET FEST. Den svenske midtsommeraften feires ikke lenger 23. juni, men - siden 2003 - på fredagen som er nærmest vår St. Hans-aften. I år falt feiringen på fredag den 25. juni.

Midsommarstången blir til på Myra.

GØY Å PYNTE STANGA. Klokka 1000 møtte folk opp på Myra - en dump blant husene og kirken i Käringöns sentrum - for å kle "midsommarstången" med løv og blomster. Voksne og barn sammen. Med kreativitet, iver og godt humør. og i strålende sol!

For å dekke stanga med løv, bruker man ofte hengepil og syriner på Käringön. Det er løvet man lettest kan samle her, mens tradisjonen ellers vil at stanga skal dekkes med bjørkeløv.

Kransefletting i sola er tingen på midsommarafton!

EN BLOMSTERFEST. Det var blomsterplukking og kranselaging overalt i gatene på øya om formiddagen. En stor fest, et vrimmel av folk som handlet inn til kveldens middag. Den skal, ifølge tradisjonen, omfatte sild og poteter med litt akevitt til. Mange var likevel ute etter kjempereker og annen deilig fiskemat på "fiskeaffären", en malerisk fiskebutikk som ligger innerst i havna. Ikke alle følger tradisjonen til punkt og prikke.

TOG FRA HAVNA TIL MYRA. Klokken 1500 var folk presise og startet å marsjere i tog fra havna og til Myra, tett i tett, pyntet i fine klær og bunader. Og endelig fremme på Myra ble det dans rundt "midsommarstånga". Myra er et naturlig amfi som er som skapt for en slik begivenhet.

EN HEDENSK FEST. Feiringen av midtsommeraften - som siden innføringen av kristendommen i Skandinavia holdes kvelden før Johannesdagen, 23. juni, er annerledes i Sverige enn i Norge, Danmark og Finland, hvor bål blir tent.

På oppslagstavler og i butikkvinduer var det hengt plakater som oppfordret til å møte opp.

Tradisjonen i Sverige (som også St.Hans) har sitt grunnlag i behovet for å feire sommersolhvervet. Det stammer fra hedensk tid og er knyttet til tresymbolet, et livs- og fruktbarhetssymbol, som skaper en tilkobling mellom jord og himmel.

MAISTANGA. Ritualet i Sverige går ut på å danse rundt en stang: "maistången". Stanga ble gjennom historien - etter kristendommens innføring - til et kors. Feiringen omfattet i førkristelig tid også offer i fruktbarhetens tegn. Den samme tradisjonen finnes i ulike versjoner i andre vesteuropeiske land: Maibaum i Tyskland, Maypole i England, leken "Albero della cuccagna" i Nord-Italia, "Arbre de Cocagne" i Frankrike, osv. og er trolig av keltisk opprinnelse.

Blomster og kranser overalt!

Ordet "mai" kommer fra verbet maie, som betyr "å pynte med løv", fra meien, av mai i foreldet betydning: "nyutsprunget løv".

"Midsommarstångens" utseende varierer lokalt og regionalt, men tar som oftetst utgangspunkt i korset med to flettede ringer (blomsterkranser) som festes under den horisontale bommen.

VÆR TIDLIG UTE!  Midsommerafton-feiringen på Käringön tiltrekker turister hvert år.

Fra venstre: Filip og Henrik, to hyggelige havnevakter.

Vil du oppleve den karakteristiske festen på Käringön må du helst komme til havna torsdagen før festen.
Det er lurt å være på Käringön allerede før klokka 15; da finner du fortsatt en plass til skuta di.

- I dag tar vi ikke imot flere båter. Havna omfatter 135 plasser, sier havnevakt Henrik, som for anledningen tok på seg en flott blomsterkrans.

SIKKERHET I FOKUS. - I den innerste delen av havna prøver vi å begrense antall båter som ligger longside med hverandre til tre i rekken. Hvis det er små båter, opp til fire. Dette av sikkerhetsmessige grunner.

Rushet begynte faktisk allerede dagen før midsommarafton. Havnesjefen på Käringön ventet at minst 60 båter skulle ankomme havna torsdag og forutsa et ytterligere rush på fredag. Det ble en sol- og vindfylt midsommerfest. Været skiftet fra vinterlige temperaturer (rundt 11-13 grader) torsdag til stekende sol og 22 grader i løpet av få timer. Utenfor Måseskär fyr brøt frådende bølger på klippene og havet kokte - hele dagen.
Deilig å ligge trygt i havn mens naturkreftene herjer i Skagerrak.

Se bilder og video nedenfor!

Mer om Käringön kan du lese her.

Også de ansatte på det lokale supermarkedet pyntet seg med blomsterkrans.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen