Langturseilere 2010-11

Nordsjøens velkomst i stiv kuling

Nordsjøens velkomst i stiv kuling

På sin vei mot Karibia har Avventura nå nådd Elben og Tyskebukta i heftige 13-16 sekundmeter. Les noen tips for å kjøre gjennom Kielkanalen.

Publisert Sist oppdatert

HISTORISK VERK. De gamle slusene og den første kanalen er fra 1895, mens de nye er fra 1914. Det er de siste som både store og små fartøy bruker i dag. Er du interessert i slusenes historie, kan du også besøke slusemuseet. Portvakta ved sluseanlegget opplevde vi som veldig hyggelig, han er vikar for havnemesteren og ordner med kode for toalett- og dusjtilgang. Han gir også informasjon om hvordan slusene og kanalen skal benyttes.

KOSELIGE OMGIVELSER. Like før slusene troner flotte Holtenau fyr, bygd i teglstein i samme tidsepoke som slusene, og like før igjen ser du en moderne restaurant med fantastisk sjøutsikt over Kielerbukta. Den byr på en stor hageterrasse for uteservering, som du lenge vil lengte etter hvis du unner deg en pils der i solnedgangen. Merk at uteserveringen er over i 20-tiden, mens restauranten er åpen til klokka 22, og da spiser du innendørs i en stor sal med digre vinduer som gir samme glimrende sjøutsikt. Restaurantbygningen er blitt oppreist rundt den gamle loshytta i teglstein fra 1893. Her lever fortidsminner og moderne arkitektur ved siden av hverandre i harmoni. Maten er ikke så verst. Vi prøvde tyske Flammkuchen Maritim, en slags pizza med creme fraiche, reker og vårløk. Og for første (og siste) gang i vårt liv det som kalles Bananweizen, en Weissbier med banansmak. Den originale versjonen er desidert mye bedre.

VENTEHAVN. Havna i Holtenau er liten, omringet av høye trær og egnet for fartøy som skal gjennom kanalen.

KANALENS INNLØP er regulert av lykter som er posisjonert på en høy mast. På informasjonarket du får av portvakta, står alt du trenger å vite på engelsk/tysk, ellers finner du nyttig info i Reeds Nautical Almanac side 672.

Slusene har ingen faste åpningstider. Men kanalen åpner tidligst kl. 0230 og senest kl. 22 (ved solnedgangen) mellom 1.6 og 15.7. Åpningstidene ellers på året varierer fra sesong til sesong; dermed bør du skaffe deg infoarket for å forvisse deg om når på døgnet du kan få adgang til kanalen.

I kanalen er det forbudt å bare seile, men det er greit å motorseile, selvfølgelig ikke på tvers av kanalen, som til tider kan være svært trafikkert.

SLUSENE. For å komme inn i slusene i Holtenau, venter du like utenfor havna helt til de to faste røde lysene på masta blir til et hvitt okkulterende lys.

HAVNEBØKER. Hvis du ikke har planlagt et langt opphold i Tyskland, kan du få nyttig informasjon om havner i Tyskland ved å skaffe deg havneboka "Sejleren" (utgaven for Tyskland), som er skrevet på tysk og dansk og distribueres gratis i danske havner. Vi fikk vår av et hyggelig tysk par som vi møtte på Sejerø, en liten, idyllisk øy på vestsiden av Sjælland. Denne bruker vi i tillegg, selvfølgelig, til "langturseilernes Europa-bibel",  Reeds Nautical Almanac, som er proppfull av vesentlig informasjon for å planlegge din seilas med hensyn til tidevann, vær- og trafikkmeldinger på VHF/radio/internett, havnebeskrivelser og mye mye annet.

Se flere bilder nedenfor!

Kielkanal
Kielkanal, Holtenau
Holtenau
Holtenau
Kielkanal
Kielkanal