Søk i arkivet

Det fryktede dieseldyret

Det er tøft å ha en tiger på tanken, men dessverre er sjansen større for at  du får et annet dyr i drivstoffet. Gode råd er ikke nødvendigvis dieseldyre!

I motsetning til tigre og lignende rovdyr legger du sjelden merke til at dieseldyret har tatt seg til rette ombord. Ofte skjønner man det ikke før det er for sent: turtallet i motoren synker uten forvarsel, filtre tettes til, og i verste fall får du motorhavari.

Hvor kommer dyret fra?

Noen omtaler dieseldyr som båtlivets veneriske sykdom, og det stemmer nok at dyret kan komme utenfra, men bare delvis. Båten kan nemlig "smitte" seg selv: utgangspunktet for dieseldyr er vann i tanken og dette skjer oftest ved kondens. Utenforliggende problemer kan være uren diesel og utett påfyllingsflens.

Har vann først kommet inn, synker det til bunns i tanken. I sjiktet mellom dieselen og vannet mesker vannets bakterier seg på næringsstoffer i dieselen. Det som i utganspunktet er helt naturlig sopp og bakterieflora, kan altså skape uhygge i tankens mørke dyp. Avfallsstoffer fra disse bakteriene synker til bunns i tanken, og når dette rotes opp i sjøgang, går de inn i slanger og filtre og tetter til.

Ikke mat dieseldyret:

Så hva kan gjøres for å hindre dieseldyr i å formere seg? Første bud er naturligvis å ikke få vann på tanken. Unngå kondens ved å holde tanken så full som mulig, spesielt når båten ligger stille lenge og eller i opplag. Slik dannes ikke kondens, og du unngår å skape få vann i tanken. Sjekk også at flensen er tett, og hold deg unna uren diesel. Inspiserer du filtrene regelmessig, vil du fort se om det er slam i filtrene, og du kan ta grep før du før problemer.

Er det noen igjen der nede?

Dersom du oppdager slam i filtrene, bør du tømme rengjøre tanken og ved hardt angrep blåse igjennom slanger og filtre. Deretter kan du tilsette Bio-Protect 2 for å bryte ned bakteriene. Dersom du har dyr på tanken, og behandler kun med Bio-Protect 2, vil de døde organismene som er igjen i tanken danne en fast masse som i enda større grad kan tette til slanger og filtre.  Tanken bør altså renses for slim før du behandler. Senere kan du bruke Bio-Protect 2 som forebyggende middel, og teste tankens innhold med hjemmetester som forteller om du er kvitt udyret.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka. Mailen kan inneholde annonser.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen