Langturseilere 2010-11

Fotballfeberen er over

Fotballfeberen er over

Enkhuizen, utenfor Amsterdam, er en skjult perle du ikke bør gå glipp av. AVVENTURA opplevde byen i fotballrus, så lenge det varte...

Publisert Sist oppdatert

GODE FASILITETER. Marinaene i Enkhuizen er flere: To av dem, Buyshaven og Buitenhaven, ligger like ved jernbanestasjonen, som gjør det lett å komme seg til hovedstaden for et besøk (en time til Amsterdam sentrum). I tillegg finnes Oudehaven. Den største havna, som også er den nordligste og første marinaen du møter når du seiler hit fra Ijsselmeer, heter Compagnieshaven og er en av Nederlands beste fritidsbåthavner ifølge pilotbøkene.

TOPP FORHOLD. Havnemesteren i Compagnieshafen, Menno Klein, sitter i en egen hytte, hvor alle båter skal melde seg for å få en plass i havna. "Meldesteiger" heter gjestebrygga for de som nettopp har ankommet havna og skal melde seg til havnekontoret. Den ligger innerst i havna, hvor du også kan snu båten uten problemer for å finne plassen du får tildelt.

ZUIDERZEE-MUSEUM. Hvis du blir imponert over byens hjerte, forbered deg til en enda mer interessant opplevelse ved å besøke den store severdigheten i Enkhuizen, som ligger like utenfor marinaen: Vi snakker om Zuiderzee Museum, en slags Maihaugen i nederlandsk versjon. Dette er et sted du bør sette av flere timer til å besøke og er et morsmt sted også for barn. Hit har flere boliger blitt flyttet fra andre steder ved Ijsselmeer og Markermeer, og du kan dermed lære deg hvordan folk levde før dikene ble reist. Da var det ingen innsjø, som i dag, men Nordsjøen (som i dette området het Zuiderzee) kom helt inn i landet og påvirket livet til befolkningen med sine lunefulle tidevannstrømmer og sine mektige, landspisende stormer. Enkelte deler av landet som i dag er bebodd og produserer masse grønnsaker, korn, melk og kjøtt, "polderne", var en gang en del av sjøen. Det er ekstremt imponerende hva nederlenderne har klart å få til gjennom århundrerne.

Mer informasjon om Enkuizen på engelsk finner du her.