Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Fotballfeberen er over

Enkhuizen, utenfor Amsterdam, er en skjult perle du ikke bør gå glipp av. AVVENTURA opplevde byen i fotballrus, så lenge det varte...

EN TILFELDIGHET. At akkurat Nederland skulle komme til fotball-VM-finalen i Sør-Afrika, gjorde AVVENTURAs opphold i Enkhuizen spesielt spennende. Nederlenderne i denne koselige byen like nordøst for Amsterdam, ved Ijsselmeer, hadde pyntet seg i oransje også i marinaen, som er full av lokale båter og turister fra andre steder i Nederland. Ikke mange utlendinger er å se her, bortsett fra oss og noen tyskere, som kjenner disse områdene godt. Vår mening er at det virkelig er synd å suse forbi Enkhuizen og reise direkte til Amsterdam og Sixhaven, som er en verdenskjent havn.

Fotballfans begynte å samle seg i gatene pyntet i oransjefarge: Her er puben De Enckhuyzer, i sentrum av byen.

FANTASTISK STEMNING. Oransjefargen dominerte gater, butikker, klær, flagg... kort og godt alt i går. Utestedene i byens sentrum var stappfulle av folk som glodde på TV-skjermer og klarte så vidt å sitte mens fotballgutta gjorde sitt beste for å ta VM-pokalen. Det ble ikke seier for Nederland denne gangen, og ingen gatefest på oss. Det yrende livet på VM-finalekvelden ble mandagen etterpå byttet med en stille og lun atmosfære. Nederlenderne tok tapet på en sindig måte og aksepterte å bli nummer to i fotball-VM. Og Enkhuizen sjarmerte oss i senk, med sine maleriske hus og koselig stemning. Dette er den vakreste byen vi hittil har sett i Nederland.

Compagnieshaven med meldebrygga og havnemesterens hytte, sett fra havnekontoret.

GODE FASILITETER. Marinaene i Enkhuizen er flere: To av dem, Buyshaven og Buitenhaven, ligger like ved jernbanestasjonen, som gjør det lett å komme seg til hovedstaden for et besøk (en time til Amsterdam sentrum). I tillegg finnes Oudehaven. Den største havna, som også er den nordligste og første marinaen du møter når du seiler hit fra Ijsselmeer, heter Compagnieshaven og er en av Nederlands beste fritidsbåthavner ifølge pilotbøkene.

TOPP FORHOLD. Havnemesteren i Compagnieshafen, Menno Klein, sitter i en egen hytte, hvor alle båter skal melde seg for å få en plass i havna. "Meldesteiger" heter gjestebrygga for de som nettopp har ankommet havna og skal melde seg til havnekontoret. Den ligger innerst i havna, hvor du også kan snu båten uten problemer for å finne plassen du får tildelt.

Havnemesteren Menno Klein og hans medhjelper finner plass til turister som kommer til Compagnieshaven med båt.

- Vi er blant Nederlands mest trafikkerte havner, vi konkurrerer vanligvis med Texel, en av øyene utenfor Waddenzee, sier havnemesteren.

- Av og til leder vi, av og til leder de. Men det er ikke så vitkig å lede. Vi er opptatt av at turistene skal være fornøyde. Gi meg en vurdering av hvordan Wi-Fi fungerer, sier han. Vel, nettverket er ustabilt og dyrt, det er den eneste sorte prikken ved en ellers fantastisk havn.

MODERNE MARINA. Compagnieshaven er dekket med is om vinteren, helt til mars, akkurat som i Oslofjorden. Om sommeren brukes de ledige plassene til å ta imot turister. Havna er tidevannsuavhengig, i og med at den ligger innenfor den store diken som skiller waddenzee fra Ijsselmer.

Her er det moderne lokaler samt solide og rene vaskemaskiner for å vaske tøy, det koster en euro å dusje og du kan handle mat på marinaens minimarked også på søndager. De to blide butikkansatte hadde pyntet seg med oransje parykk og T-skjorte og en synlig blomsterkrans i nederlands nasjonale farger: rødt, hvitt og blått. Dagen etter finaletapet var de vanlige klærne på plass igjen - og smilet fortsatt der.

Conpagnieshafen ble kåret til Nederlands beste marina i 2003 og er en av de beste vi hittil har besøkt: fortøyningen skjer med påler ved akterenden og baugen mot brygga; det er WiFi i havna, man kan kjøpe gassflasker og det er en båtutstyrsbutikk med mye nyttig utstyr, sko og tøy. En fordel ved å ligge her, er at du lett kan rekke slusen som du må gjennom for å seile fra Ijsselmeer til Markermeer på veien til Amsterdams ulike fritidsbåthavner.

Gamle skuter og hus er et vanlig syn overalt i kanalene i Enkhuizen.
En av kirkene i Enkhuizen.

FORTIDEN LEVER VIDERE.  Enkuizens sentrum er et syn! Uansett hvor du snur deg, er du omringet av gamle, karakteristiske hus, noen med maleriske skjeve fasader, små koselige butikker med lokale delikatesser samt bygg fra 1500-1600-tallet. Dette var en tid da stedet levde av sildefiske og tok imot krydderne fra Østen, som ble fraktet hit med skip fra Nederlands handelssteder. Rundt byen er det en festning som du kan se fra havna: inngangen til havna er faktisk en port i muren som omringer byen. Enkuizen har klart å bevare sitt karakteristiske preg og en spasertur i sentrum vil overraske deg. Det er mange flotte bygg å se i alle gater rundt kirkene (flere), som med sine klokketårn samler folk til gudstjeneste på søndager og er romantisk belyst om kvelden.

 

På Zuiderzee Museum finner du gamle boliger og skuter satt sammen slik de en gang var i områdene ved det som i dag er Ijsselmer og Markermeer.

ZUIDERZEE-MUSEUM. Hvis du blir imponert over byens hjerte, forbered deg til en enda mer interessant opplevelse ved å besøke den store severdigheten i Enkhuizen, som ligger like utenfor marinaen: Vi snakker om Zuiderzee Museum, en slags Maihaugen i nederlandsk versjon. Dette er et sted du bør sette av flere timer til å besøke og er et morsmt sted også for barn. Hit har flere boliger blitt flyttet fra andre steder ved Ijsselmeer og Markermeer, og du kan dermed lære deg hvordan folk levde før dikene ble reist. Da var det ingen innsjø, som i dag, men Nordsjøen (som i dette området het Zuiderzee) kom helt inn i landet og påvirket livet til befolkningen med sine lunefulle tidevannstrømmer og sine mektige, landspisende stormer. Enkelte deler av landet som i dag er bebodd og produserer masse grønnsaker, korn, melk og kjøtt, "polderne", var en gang en del av sjøen. Det er ekstremt imponerende hva nederlenderne har klart å få til gjennom århundrerne.

Mer informasjon om Enkuizen på engelsk finner du her.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen