Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11En folkefest uten sidestykke

En sinnsyk fest! Se hvordan nederlenderne feiret sitt VM-sølv på sjøen.

OVERRASKELSE! Hvorfor så mange helikoptre over våre hoder, tenkte vi mens vi nærmet oss innløpet til Amsterdam fra Ijsselmeer, like før Oranjesluisen, slusen som fører inn til byens hjerte.

AVVENTURA var tirsdag formiddag på vei til Sixhaven, havna som ligger i sentrum av Amsterdam, ved hovedkanalen vis a vis sentralbanestasjonen.

FEIRING. Like før slusen snakket vi om sluseåpningstider med mannskapet på en båt med folk i oransje T-skjorter.

- Dere vet for øvrig at den store festen holdes i dag kl 1430, spør de.

Fest? Hvilken fest? Hvorfor så mye oransjefarge overalt igjen? Jo, det nederlandske landslaget skulle feires. Selv om de tapte fotball-VM-finalen, fikk de tross alt et fantastisk sølv.

- Men kanskje er festen over når vi er der, mente nederlenderne.

I Oranjesluisen ble det - ikke overraskende - stappfullt av fritidsbåter med flagg og vimpler. Fire helikoptre og to fly skapte mye bråk rett over oss. Spenningen økte. Ved Oranjewerf, langs kanalen, sto arbeiderne i arbeidsklær og oransjeskjorte. De vinket til oss mens vi passerte verftet. Imponerende mange nederlandske båter strømte til byen samtidig. Etter hvert som vi nærmet oss sentrum, skjønte vi dimensjonene av denne festen…


EN MILLION MENNESKER. Midt på kanalen så det først ut som om det var brannøvelse: En diger brannbåt spredte masse vann rundt seg, som for å slokke en brann i en treskute. Men nei, vi tok helt feil! Det var kun det første vi skimtet av den store festen vi hørte om, og den foregikk på kanalen hvor vi var! På begge breddene samlet det seg hundretusenvis av folk i oransje.

En million tilskuere hadde nederlandske media forventet det skulle komme. Folk løp på kannalbreddene langs jernbanen og satt ved kanalen på motsatt side; og på sjøen vrimlet det av båter med oransjefarge. Kanalen begynte etter hvert å bli helt dekket med små og store fartøy av alle slag, inkludert flere politibåter. Kanalen så ikke ut som vann lenger. Man kunne gå tørrskodd fra bredde til bredde! Helt sinnsykt!

Nederlands fotballag feiret VM-sølv på kanalene tirsdag 13. juli.


VANVITTIG STEMNING. En stor skjerm ved jernbanestasjonen i Amsterdam viste folk i Nederlands nasjonale farger: rødt, hvitt og blått. Det var de nederlandske landslagsgutta! Og like etterpå starter en båt fra stasjonen og krysser kanalen. Hele fotballandslaget var om bord - og det beveget seg mot oss! Med en hale av fans rett bak og rundt seg: en gigantisk oransjebølge på kanalen.

Fotballfansen kom til byen med alle mulige typer båter, fra små motorbåter til digre treskuter.

Skipperen på AVVENTURA måtte bakke, forlate rattet og hente videokameraet. Og hele mannskapet fikk fotograferingsfeber. Enda en gang opplevde vi noe unikt uten å ha planlagt det i det hele tatt. Vi ble helt overveldet!

UOPPNÅELIG HAVN. Vi skulle til Sixhaven, men havneinnløpet var totalt blokkert av landslagsbåten og fansen. Så vi snek oss blant fotballgale båter for å nå målet... Hele flokken forflyttet seg lengre vest, mot Nordzee Kanal, forbi stasjonen og havna.

Sixhaven var urealistisk rolig og hadde plass til flere båter.

- Høysesongen starter snart, nå er det fortsatt nokså rolig, sa en smilende havnemester med Van Gogh-ansikt mens han tok oss imot med et smil:
- Det var vanskelig å komme seg inn hit i dag? Dere må gå i byen og se! Mye oransje overalt!

Innløpet til Sixhaven var helt utilgjengelig.

Fotballfans overalt i byen.
{F6AA7E35DF5C}
Fest på Amsterdams mindre kanaler hele kvelden...

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen