Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Sydendrøm med bismak

Islas Cíes, utenfor Galicias kyst, er første naturparadis på vei til Karibien. Men ikke alle nordmenn har opplevd øyene på samme måte...

VÆRFASTE. Galicias frynsete rykte - regionen er den mest regnfylte i Spania og på nivå med England temperaturmessig, ifølge pilotbøkene - har alle langturseilere fått erfare de siste dagene. Flere båter, RIKAROS og FANTELIV er noen av dem, lå værfast i hver sin ria noen dager for å la vinden fra syd/sydvest blåse seg ferdig. I Laxe, like sør for Corme og like nord for Cabo Finsterre, har det blåst opp til 20 sekundmeter, forteller HARRY-Z fra Bergen. Først nå i helgen begynner Atlanteren å roe seg ned her i Nord-Spania.

MAGGIE og AVVENTURA nådde Islas Cíes og Baiona omtrent samtidig og slapp den verste vinden i Finisterre-området. Baiona er beskyttet fra vinder og svell av en stor bukt og flere klipper.

Playa Arena das Rodas, ved Islas Cíes.

ET NATURRESERVAT. Islas Cíes er en nasjonalpark bestående av tre flotte øyer, fuglefjell og strender som er fredet og kun delvis åpnet for publikum: Isla del Norte og Isla del Faro, knyttet av en tynn stripe med sandstrand samt - like sør - Isla de San Martin. Turistene fra fastlandet strømmer til stranda Arena das Rodas mellom Isla del Norte og Isla del Faro i løpet av dagen, transportert av fergene, men om kvelden er det helt tomt og idyllisk på øya, som for øvrig huser også en campingplass.

Det er flere bukter ved Islas Cíes som benyttes av både langturseilere og lokale seilere. De er godt beskyttet mot sydvesten og delvis fra sønnavinden, men åpne for svell og nordøstlige/østlige vinder.

Vi følte oss dermed priviligerte da vi klarte å overnatte ved Playa Arena das Rodas uten å bli sjøsyke og fatisk klarte å nyte en fantastisk solnedgang og natt vugget av lette små tidevannsbølger.

Før oss stoppet flere norske langturbåter her: MANGO, EMBLEM og ESCAPE, bare for å nevne noen. De nøt stranda og definerte denne øya som det første paradiset på langturen. Det stemmer nok.

Manuel Emilio Rodriguez Misa, fra Baiona, fortalte oss om tragedien som rammet skipet ASLAUG fra Haugesund i 1929.

EN TRAGEDIE. Få vet at de flotte klippene har vært vitne til en tragedie som nordmenn ble involvert i i 20-årene. Utenfor Islas Cíes havarerte et norsk skip, ASLAUG  fra Haugesund, den 24. desember 1929. En trist julaften for familiene til mannaskapet: 40 nordmenn omkom, ingen overlevde.

- Havet tok og ga tilbake. Kroppene ble skylt av havet mot øyenes strender og mot Baiona, hvor nordmennene nå er gravlagt på byens kirkegård. Det er et eget gravsted som er forbeholdt de skipbrudne fra Norge, fortalte Manuel Emilio Rodriguez Misa til oss. Han er en pensjonert sjømann fra Baiona. Han tok kontakt med oss mens vi var på vei til det lokale supermarkedet. Han hadde sett på skipperen og lurte på om han var fra Skandinavia. Manuel hadde jobbet på skip sammen med nordmenn og svensker og syntes det var hyggelig å prate litt med en seiler fra Nord-Europa. 

- Vi kjøpte blomst og holdt en liten seremoni, forteller båten PANTAREI, som var på langtur og besøkte blant annet gravstedet i Baiona i fjor.

Bukta til Baiona er beskyttet av fjell og klipper. Her sett fra Montereale Fortet.

BAIONA: FISKE OG TURISME. Kun 8-9 nautiske sør for Islas Cíes ligger Baiona, den siste byen i Galicia før man forlater Spania og setter kurs mot Portugal.

Byen er, som La Coruña, veldig sterkt knyttet til havet. Fiskerne strømmer inn og ut av området og setter garn/teiner som er nesten usynlige. Fiskeredskap merkes med alt mulig fra små oransje bøyer (de mest proffe) til gjennomsiktige plastflasker eller blå (!) bøyer. Flere båter før oss har kommet gjennom denne havstrekningen med tau i propellen.

Baiona er likevel nå mer kjent som turiststed enn som fiskehavn. Den enorme bukta er delvis okkupert av seilbåter og andre fritidsfartøy på svai eller på bøye, og det er to flotte marinaer som gir plass til blant annet langturseilere fra hele Europa. En veldig koselig og internasjonal atmosfære.

Byen har i utgangspunktet 11 000 innbyggere, men i sommersesongen øker antallet til 45 000. Hotellene er mange. Det flotteste og mest prestisjefulle er vel Parador de Baiona, som er blitt integrert i det gamle Montereale Fortet, på Monte Boi-åsen.

Montereale: Fortet sett fra strandpromenaden i sentrum av Baiona.

MONTEREALE. På dette lille fjellet ved havet etablerte kelterne seg først (fra 600 før kristus), så romerne og fønikerne og senere spanjolerne. De bygget et slott og en festning som har vokset gjennom 2000 år. Muren rundt fortet er godt og vel 3 kilometer lang og desidert en spasertur du bør få med deg i bra vær (1 euro inngangspris per pers er aboslutt verdt), for utsikten du nyter derfra er unik: den varierer fra oversikten over hele Baiona-bukta med sine marinaer og utallige strender til Islas Cíes i Nord. Mot vest ser du og hører de mektige bølgene fra Atlanterhavet bryte på revene og brøle. Mot syd ligger byen og enda en strand, Playa Concheira, rett ved Baiona-sentrum, og på en ås lengre syd skimter du statuen av Jomfru Maria som beskuer Atlanteren fra en klippe.

 

Atlanteren brøler rett utenfor Baiona sentrum og Montereale Fortet.

"LANGTURSEILERBY". Vi er ikke de første som seiler på lange turer her i Baiona! Etter sin reise til Vest-India kom Columbus tilbake til Baiona på "LA PINTA" med den store nyheten om det nye kontinentet. I 1993, i forbindelse med 500-årsjubileet for ankomsten av Columbus til Baiona, ble skipet rekonstruert, så kopien av den gamle karavellen ligger nå i havna og huser et maritimt museum med elementer fra kulturene til både kristne og indiere. I Columbus minne og ved havna kan du for øvrig se en flott tegning på keramikk som forteller om den historiske seilturen til Vest-India.

Columbus` reise til og fra Vest-India fremstilt på keramikkfliser.

ET STEMNINGSFULLT SENTRUM. Gamle Baiona ble erklært sted av historisk og kunstnerisk interesse av Galicias fylkesråd i 1993. Byens gater og brosteinsbelagte smug ligger rett ved havna og er spekket med gamle bygninger og små utesteder og håndverksbutikker. På turistinformasjonen ved Monterealfortet får du en byguide med forslag til ruter for deg som ønsker å oppdage de arkitektoniske perlene i denne byen.

Byens koselige sentrum må oppleves!

SKALLDYR! Her, som i La Coruña, er mariscos (skalldyr) hovedingrediesene på restaurantenes menyer. Galicia er jo kjent for sin mat, som ikke bare betsår i jamón iberico eller manchego-ost:

- Vi bor i en regnfull region. 200 dager i året regner det i Galicia, sa en ung spanjol på Jamoneria La Leonessa i la Coruña.

- Men turistene strømmer hit for å nyte våre skalldyr- og fiskeretter.

Vel, nydelige er de! Et eller annet sted havner vel fangsten av de utallige teinene vi har seilt forbi!

Fisk og skalldyr utstilt på restaurant Don Pedro ved strandpromenaden. De lager en fantastisk paella med skalldyr som vi aldri har spist maken til.

EN KULINARISK NYTELSE. Pulpo gallego (kokt blekksprut tilberedt med nydelig, lokal olje, grovsalt og pimiento), små blekksprut (chipirones) og friterte akkarringer (calamaros fritos) i tillegg til "paella con mariscos" (ris med skalldyr) og mange ulike fiskesorter fra Atlanteren fyller ellers menyene til de små og store, upretensiøse og nokså billige restaurantene. En røff stil preger nesten alle utestedene i Galicia, her i Baiona som også i La Coruña, Portosin og Sanxenxo, stedene vi har besøkt i Nord-Spania.

Las Bruxas, heksene fra Galicia, bringer lykke.

HEKSENE. "Bruxas", eller "Brujas", kaller man heksene på catalansk. Eller "meigas", som kommer fra latin "magicum" (magisk). I souvenirbutikkene i Baiona-sentrum ser du dem i ulike størrelser. I butikken Artisanía forklarte damen bak disken på spansk:

- Heksene er en del av tradisjonen i hele Galicia. En gang var heksene kjent for deres svarte magi. I dag bringer de lykke! En stor heks med stor nese og ekte tøy som var større enn barn sto og kikket på de forbipasserende foran butikken, til de smås store nysgjerrighet.

HASTA LUEGO, GALICIA! Galicias kyst har sjarmert oss med sine flotte "rías". Fremover blir kysten til Portugal noe helt annet: kilometerlange sandstrender ved en rett og grunn kyst med vanskelige havneinnløp hvor man håper å ikke få sterke pålandsvinder, for da bryter bølgene.

Vi kommer til å savne Galicia med sine nydelige små og store byer, gjestfrie og snakkesalige folk, flotte fjell rett i havet... Ja, også med denne kystens lunefulle vinder og tåke, som tross alt er en overkommelig utfordring. Vi har lyst til å komme tilbake og besøke også fjellene og Santiago de Compostela... Vi ses nok igjen, Galicia!

En av strendene ved Baiona-bukta, kun 10 minutter å gå fra byens sentrum.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen