Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Mindre kjent, men best

Oeiras er mindre kjent enn Lisboa og Cascais, men er et naturlig stoppested for langturseilere.

ARC-MARINA. Strategisk plassert blant en flust av skjønnheter, er Oeiras-marina den beste AVVENTURA har opplevd på hele langturen. For turseilere på vei til Gran Canaria og Atlantic Rally for Cruisers er Oeiras et naturlig sted å stoppe på. ARC-deltakere får nemlig 50 % rabatt her. I skrivende stund er det allerede 4-5 ARC-båter, to fra Norge (AVVENTURA og SPRELSK) i denne marinaen.

Oeiras marina: Beskyttet av en stor steinmolo fra alle mulige vinder. (Foto: Porto de Recreio de Oeiras)

Porto de Recreio de Oeiras, er forholdvis ny: den ble åpnet i 2005 og har i noen år vært brukt av World Cruising Club (ARC-arrangøren) som stoppested i Rally Portugal. Infrastruktur er ny og profesjonelt anlagt. Marinaen er utstyrt med et stort auditorium til 100 personer og parkering for 200 biler. Like bak marinaen kan du benytte deg gratis av «Piscina Oceánica», et stort svømmebasseng (1625 kvadratmeter) med sjøvann, stupebrett og et eget, avskjermet område for små barn.

En flott hvan med en terrasse ved sjøen hvor du kan spise og kose deg.


YPPERLIG BELIGGENHET.
Byen er strategisk plassert halvveis mellom Lisboa (ca. 20 km) og Cascais (15 km), begge interessante destinasjoner, men ganske fulle av turister og derfor mer urolige.
Oeiras er mye mer barnevennlig: Med sine utallige, flotte sandstrender, virker stedet som skapt for barn og unge. Voksne kan for øvrig boltre seg i koselige barer og restauranter med overkommelige priser og plassert rett ved sjøen.

 

Strandpromenaden er brukt av de lokale joggerne og er en nytelse for deg som har lyst til å oppleve sjøen og mosjonere samtidig.

De fleste vil være fristet til å ta lange turer på strandpromenaden langs sjøen, som her består av vannet til elva Tejo blandet med Atlanterens bølger. Havet slår ikke inn direkte fra vest, i og med at kysten fra Lisboa til Cascais vender mot syd. Dermed er stredene mer egnet for rolig bading og mindre for surfing.

Dessuten: 45 minutter unna med buss ligger eventyrbyen Sintra med sine fabelaktige slott og gamle palasser. Sintra er spredt på åser i et skogområde som heter Serra de Sintra. Et sted som tar pusten fra deg med sin skjønnhet - både natur- og arkitekturmessig.

VELDIG PRAKTISK. Oeiras marinas personale er ekstremt hyggelig. Ikke bare hjelper de deg å fortøye som alle andre havner her i Spania/Portugal. De gjør det elegant, ved å legge linene i ring ved siden av pullerten på brygga. De har egen marinabil (en jeep) og kan, om du ønsker, også kjøre deg til togstasjonen og til det lokale kjøpesenteret for å hjelpe deg å orientere deg i byen. En tjeneste som ingen andre marinaer på turen fra Norge til Portugal har tilbudt.

Marinakontoret teller totalt 10 ansatte: Fire i resepsjonen og seks som jobber i havna.

Mat kan du for øvrig også handle på supermarkedet: "Pingo Doce", lokalisert på et lite kjøpesenter kun 10 minutter unna.

Togstasjonene er to (Oeiras og Santo Amaro de Oeiras) og ligger 20-25 minutter å gå fra marinaen. Det er en behagelig tur delvis langs sjøen på en flott strandpromenade. Gang- og sykkelstien fører deg både i retning Cascais og Lisboa. Langs den  finner du de lokale sanstrendene, utstyrt med nett for å spille beach-volley og fotball. Promenaden er utstyrt med lengdemerker, så du som liker å måle deg mens du trener, får anledning til det. Her er det faktisk fullt av joggere som løper døgnet rundt - i full fart!

BARNEVENNLIG. I tillegg til å bade i bassenget eller i sjøen, kan barn få leke på marinaens store område, en slags terrasse ved sjøen hvor mange barn bruker rulleskøyter, sparkesykkel, sykkel og rullebrett. Alternativt kan barn leie solide pedalbiler her i marinaen. De har plass til én eller flere personer. Det er visst veldig populært, etter antallet barn som suser rundt å dømme! Ellers er det mulig å leie vannscooter, for de mest lekne og fartstørste voksne.

Lekeplassen er flittig brukt av de lokale barna også.

CASCAIS OG ESTORIL (ca. 15 kilometer unna) utgjør med sine gamle, flotte slott og herskapelige eiendommer et kjent utfluktsmål. På begge steder har aristokratiet, rike forretningsfolk, intellektuelle og kjente artister feriert i en årrekke. Cascais er en liten perle, veldig koselig med sine trange gater, som er belagt med små beige og grå marmorstein i elegante mønstre. I dag er det likevel for det meste vanlige turister som besøker Cascais om dagen – med buss og tog. Så vær forberedt på mer trafikk enn i Oeiras og på å se en flust av souvenirbutikker i sentrum av byen. 

 

Cascais: Rådhuset med sine karakteristiske flisdekorasjoner og og hovedtorget, preget av en flott steinbelegning.

LIVLIG OMRÅDE. Både Cascais og Estoril er kjent for sine flotte sandstrender og fiskerestauranter rett ved vannet. Fra juni og frem til september finner du dessuten Håndverksmessen, boder ved havna hvor du kan få kjøpt tregjenstander, broderte linduker og «azulejos», de berømte flisene som de fleste gamle og også nye bygg i Portugal er dekorert med. En karakteristikk som den portugisiske arkitekturen har arvet fra den moriske tiden (711-1349 ca.). På Casinoen i Estoril spilles det selvfølgelig, men det holdes også show, utstillinger, konserter og kinoforestillinger.

Azulejos: disse er til salgs for turistene på de lokale souvenirbutikkene.


TURISTINFO. All slags turistinformasjon får du av de kundevennlige jentene og guttene som betjener marinakontoret. De skal få ros for den alltid smilende og høflige måten de tar imot besøkerne på. Man sier at portugiserne er naturlig vennlige, men slett ikke alle har vært så blide og imøtekommende som her i Oeiras marina.

Mer informasjon finner du på Oeiras Marinas nettsted.

Betjeningen på den lokale Peter`s Sport Café er like hyggelige som marinapersonalet. "Bacalhau" blir her laget på typisk portugisisk vis og heter Batata a murro.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen