Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Godt vi krysser Atlanteren senere

Orkanen Tomas herjer der ARC-flåten snart skal seile. Men én norsk båt krysser havet nå...

VÆR PÅ RETT STED TIL RETT TID. Det er ikke trygt å krysse Atlanteren så tidlig som i oktober. Orkanene utvikler seg fortsatt akkurat i de områdene hvor Atlantic Rally for Cruisers-flåten vil seile om over en måned.

Orkanen Tomas er et eksempel. Ifølge Associated Press (se video) utviklet den seg lørdag morgen 30. oktober like utenfor Barbados og traff blant annet St. Lucia, hvor nedbørsmengden nådde 15 centimeter.

På sin ferd nordvestover mot Jamaica, Domenikansk Republikk og Haiti vil den trolig utvikle seg til en kategori 2-storm innen mandag kveld 1. november og kanskje nå kategori 3 i midten av denne uka.

Orkanen skal blåse nå i 33-34 sekundmeter.

ILDDÅP PÅ TUR. Så vidt vi vet, er det kun en norsk seilbåt med to unge, sportige menn om bord, Stian og Anders, som er på tur over Atlanteren nå. Vi har dessverre ikke flere data om denne båten og dens mannskap annet enn at vi vet at de startet overfarten sin den 18. oktober fra Las Palmas.

De har forhåpentligvis ikke nådd området så langt vest ennå.

IKKE ALLTID LIKE FARLIG OVERALT. Orkansesongen på den nordlige halvkulen begynner i sommermånedene mai/juni og slutter i november/desember. Orkanene treffer vanligvis ikke sørdelen av Karibien. Derfor flytter flere charteroperatører sine båter til Syd-Karibien (ABC-øyene, for ekspempel) i disse månedene.

FOR TIDLIG? Langturseilere seiler vanligvis over Atlanteren når sesongen er slutt. De beste månedene for å krysse Atlanteren med stødige og ikke for sterke vinder (passat) er vintermånedene, spesielt desember og januar. Atlantic Rally for Cruisers starter i år ganske tidlig, 21. november. Noen mener det er litt på grensa, men når yachtene når Karibien i den første delen av desember, bør faren for orkaner være over.

MAYAFOLKET GA NAVNET. Ifølge Wikipedia kommer ordet «Orkan» fra navnet på den mayanske guden «Huracan», som også er kilden til det engelske ordet «hurricane» og benevnelsen på fler andre europeiske språk. Orkaner har forekommet i Sentral-Amerika i minst 500 år.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen