Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2010Nå er det alvor!

Nå begynner den siste innspurten før ARC-starten for alvor. Her har vi samlet noen tips fra seilerne for å proviantere i Las Palmas.

HEKTISK UKE. Den siste uken før starten av atlanterhavseventyret startet med regn og kuling i kastene - slik var det hele mandag. Det var nesten som om værgudene hadde lyst til å trekke alle seilerne ned på bakken igjen etter at de svevde i syvende himmel-sola på ARC-paraden og på GODOT søndag.

På ARC-ens Happy Hour mandag kveld var proviantering det store tema:

- Jeg skal på oppdagelsestur i vår båt, sa Marit Fjæreide fra RIKAROS med et smil mens hun trillet ente proviantbolk til båten sin. Man skal bli godt kjent med alle kriker og kroker i sin egen skute for å finne ut hvor man kan stue ting. Og det uten å ødelegge båtens balanse og stabilitet. Det tyngste stues under dørken, mellom spantene.

- Jeg har drevet med vareopptelling i båten vår. Vi har 37 middager av boksemat, var meldingen fra FANTELIVs Anne Haavik.

- Og dette uten å starte provianteringen en gang! Vi trenger egentlig ikke å handle inn mat, vi!

GODE INGREDIENSER. De fleste båtene satser på ferskmat-middager i en uke, og så bare boksemat-oppskrifter. I Spania selges det mye bra skalldyr i boks, både i lake og i tomat - med og uten chili. Med slike ingredienser, en dæsj hvitvin, havvann, litt olivenolje og hvitløk kan man lage ypperlige risotto- og pastaretter som faller i smak hos de fleste. Og fisk får man kanskje under seil?

- Vi har foreløpig kjøpt mer fiskeutstyr enn fisken vi kanskje får fisket er verdt, sier Per-Ørnulf Dæhli på ARIES - og ler høyt.

- Vi har testet for øvrig også gode kyllingpølser, sa Haavik fornøyd. Boksemat er vel det tryggeste. Å laste kjøleboksen eller fryseren - for de som har en slik - er vel ikke lurt, for kjøleegenskapene synker jo fullere blir det i skapet, og maten kan lett bli dårlig.

MYE SØPPEL! Emballasje er også en utfordring. Man prøver å kvitte seg med det meste før avreisen. Ellers kan alt organisk avfall kastes i havet, mens plast skal ikke ende i jordens største skatt, oceanet. Plast males av sjøens krefter uten å løse seg opp, og forgifter fisker og mikroorganismer. Allerede er havene overfylt av plastsøppel. Seilere vil ikke bidra til en forverring.

- På ARIES satser vi på å kutte plastsøppel i strimler og putte dem inn i tomme plastflasker, forteller ko-skipper Grete Dyngeland. - Slik unngår man lukt og man klarer å få presset inn emballasjen i liten plass. Det har vi lært på langturtreffene i Bergen, tilføyer hun.

De fleste vil stue plastsøpla i ankerbrønnen.

PROVIANTERING - NOEN TIPS. Blant butikkene som selger mat- og drikkevarer, er supermarkedkjeden Hiperdino blant favorittene: Det finnes to av dem ikek så langt fra havna, den ene ligger nord for den, kun fem minutter fra bryggene; den andre er dobbelt så stor og ligger like sør for Muelle Deportivo. Hiperdino, har vi erfart, er billigst og har greit utvalg når det gjelder det grunnleggende man trenger, som boksemat og toalettsaker, antibakteriell gel for å vaske hendene uten såpe og til og med frysetørkede grønnsaker. Her finner du også ferske varer.

Mercado sentral ligger i bydelen Santa Catalina og selger frukt og grønt som ikke er nedkjølt. Slike varer holder seg forhåpentligvis bedre enn de nedkjølte i fruktnettingene som er blitt hengt opp i salongen. På mercadoen må man velge med omhu og ikke kjøpe inn de meste modne fruktene. Utseende på fruktene skal visstnok ikke være like bra som hjemme, men grønnsakene skal vare lenger enn det som ser pent ut, men er nedkjølt. Grønne epler skal for øvrig vare lengst, ifølge ARC-arrangøren.

El Corte Ingles brukes til å tilfredsstille spesielle kulinariske ønsker. Det har kanskje Las Palmas` beste matutvalg, men er nokså dyrt. Både her og hos ulike aktører som distribuerer reklame på brygga, får man kjøpt kjøttvarer i vakuumpakket tilstand.

På minimarkedet som ble åpnet i år ved marinaen, får man for øvrig kjøpt halvstekt brød, noe som for mange ikke bakedyktige seilere kan være en fornuftig løsning. Slikt brød finner man også på El Corte Ingles. Dette skal vi teste de neste dagene. Andre båter (eks. FRYD)har tatt med seg vakkumpakkede melposer fra Norge (melfluer kan være en fare hvis ikke posene blir pakket slik) og satser på baking om bord. De frakter med seg større mengder gass også. Den fås kjøpt på Texaco-stasjonen (like ved marinakontoret), hvor man kan fylle diesel til båten også.

Carrefour er veldig billig, det koster 5 euro med drosje å reise dit og de kjører alt til båten for 5 euro, forteller Marius Johnsen fra SJARMEN.

IKEA er også aktuelt for å skaffe seg små innredningsartikler, som puter, plastesker, små lanterner og annet. For å nå IKEA trenger man å ta en buss samt IKEA-bussen eller - enda lettere, men dyrere - å leie bil.

ANDRE ARTIKLER. Flotte cockpitputer, skreddersydd for akkurat din båt, kan fås kjøpt til en nokså rimelig pris hos en dansk dame som besøker bryggene og tar imot bestillinger. Flere har slått til og er kjempefornøyde. Putetrekket kan tas av og vaskes.

Artikler til båt og fiske får man handlet i marinaens flere båtutstyrsbutikker/seilmakerbutikker, noen av dem nye. I Puerto Rico skal det ha nylig åpnet en ny chandlery som er eid av et spansk-norsk par. Det skal være bra, ifølge seilere som har besøkt det. De har også tenkt å åpne en nettside på www.seilas.es, men den er ennå ikke på lufta.

Se ulike handlemuligheter i Las Palmas her

En detaljert oversikt over nyttige butikker for langturseilere i Las Palmas finner du for øvrig på Noonsite.com.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen