Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2010Kun få "tunge" timer igjen

Utsjekking, skippermøte, stuing av kjøtt, frukt og grønt... Og hva skal vi gjøre med sommerfuglene i magen?

KRYSS FINGRENE! Få timer igjen til start. Halsen strammer seg som en anstrengt pålestikk, og overraskende gledestårer er på lur mens man leser kommentarene på bloggen fra langturvennene som har opplevd Atlanteren før oss: MANGO, EMBLEM, ESCAPE, LINA 4... Vi trenger virkelig deres råd og velsignelse! Sjøen kjenner vi nå, vi er blitt dus med de lange gode bølgene på Atlanteren, med de lunefulle vindene og cumulusskyene. Men vi trenger alltid litt flaks også. Kryss fingrene for oss for at containere, hvaler og andre umerkede gjenstander skal holde seg borte fra vårt skrog... Fra de mange mange skrogene som vil danse på bølgene de neste dagene, ikke bare i ARC! Kryss fingrene for at vi oppdager løse splinter og gnagde fall tidsnok, for at bombremsen fungerer som den skal, for at squallsene ikke tar oss på senga...

 

Bildetekst her...

 

HVERDAGSHANDLINGER MED UVANT TYNGDE. Den siste dagen før start begynte kl. 0625. Opp tidlig for å handle frukt og grønt på Mercado Central. Det var et syn, med sine fargerike frukt-, fiske og kjøttbutikker. De spreke damene fra SPRELSK nådde markedet løpende, så fikk de med seg en treningstur også.

Et besøk på den slitte toaletten med akrobatier for å holde døra lukket - den mangler lås... Rompa i været fordi ringen er skitten... Nettet som er av og på og skaper fortvilelse blant de kommunikasjonstørste seilerne... Blokkene som skal smøres... Eggene som er for store for eggbeholderne... Dette er hverdagen i Las Palmas havn noen få timer før start. Mye skal rekkes før startskuddet!

Men det er håp. Snart er vi på HAVET og skal slappe av. Der hører vi hjemme. Og hvert eneste lille minutt før start får en uvant tyngde og mening, selv det å sitte på en do som vi ser frem til å forlate.

Bengt-Arild Nilsen, skipper på AVVENTURA, var veldig veldig nøye med sikkerhetsbriefingen i går.

 

UVANLIG NØYE SIKKERHETSSJEKK. Sikkerhetsskjemaet fra arrangøren ble undertegnet og innlevert. "Safety briefingen" er nå gjennomført: en grundig gjennomgang av alt mulig, fra danbøyen til brannteppet, fra drivankeret til strobelysene inne i livvestene. Vi vet hva vi har om bord og hvordan/når vi skal bruke utstyret - med et kjempenyttig ISAF-sikkerhetskurs i bakhodet...

Skipperne er temmelig fokusert når det er få timer før start. Man jobber febrilsk, i et tempo vi langturslabbedasker hadde helt glemt. Vi måtte rett og slett finne frem til klokka igjen! Et ubehagelig møte! Men snart er vi på bølgene igjen, og der er det havet, vinden, sola og skyene - eventuelt også fiskene - som bestemmer, ikke klokka. Bortsett fra når vi skal levere innrapporteringen til værruteren vår kl. 1200 UTC... Han er presis som en sveitsisk klokke med sine detaljerte værmeldingene. De tikker inn hver dag på mailasail-kontoen kl. 1800 UTC.

Mailasails Ed Wildgoose sjekket mailsystemene til mange ARC-båter de siste dagene.

 

VILLANDEN PÅ BESØK. Vi snakker ikke om Ibsen, nei. Vi snakker om Ed Wildgoose fra Mailasail, en historisk figur i ARC. Han - som tidligere jobbet i finansverdenen i tråd med sin finansbakgrunn - har nå omvendt seg helt til data.

- Actually I am a geek, sier han for å forklare sin tekniske bakgrunn mens han fikser vår PC. Alt er selvlært, med andre ord... Han har vært med på ARC siden 2006, den første gangen Mailasail begynte å levere sine tjenester til oss langturseilere, blant annet til QUEEN OF HEARTS.

Denne snakkesalige 36 åringen fra England prater om software og datamskiner med ekte kjærlighet. Han tilbrakte en halv ettermiddag på AVVENTURA for å beskrive ulike funksjoner som tjenesten tilbyr og for å gjøre tilkoblingen raskere. Nøye og rask. Han og kollegaen Drew Jackson vandrer fra båt til båt og gir råd/hjelp. Selskapet hans er nå seks år gammel.

MANGE HISTORIER. Bak hvert skrog skjuler det seg spennende historier. Som den til Grete og Per-Ørnulf på ARIES, som giftet seg på fordekket dagen de reiste fra Norge i juni og nå seiler over havet med blomster:

- Ja, fordi det var så koselig å krysse Skagerrak med de friske blomstene sist, de holdt seg lenge, sier Grete, som seiler med et brukket underarm. Denne gangen har hun imidlertid kjøpt kunstige blomster; de dufter ikke, men holder seg over havet! Kanskje de bare vil falme litt i tropesola?

Eller historien om Petter og Anne fra FANTELIV, som seilte på bryllupsreise til Karibien og nå skal krysse Atlanteren sammen med sine barn, uten ekstra mannskap. Den samme båten het tidligere Midgardsormen og har seilt i ARC allerede to ganger!!

Anne og Petter Haavik på FANTELIV seiler doublehanded med litt hjelp fra Mats og Pia.

 

HEKTISK. Ja, man kunne skrive i timevis, men maten fra El Corte Ingles har kommet, og journalisten må denne gangen nedprioritere skrivingen for å stue ting og tang på plass.

Ingen tid til sentimentaliteter i dag. Men fortsett å krysse fingrene og sende hilsener til dine venner på havet, på deres blogger. Ingenting er så deilig som å få tilsendt noen tanker fra hjemlandet. De demper de ville sommerfuglene som svermer i magen nå.

Neste gang du leser noe om oss ARC-seilere, er vi trolig på bøljan blå...

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen