Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2010Flyvefisk og nattevakter

Flatt hav, knallblå himmel, vind i 6 knop fra 95–99 grader...

Det er situasjonen om bord i AVVENTURA i dag kl. 1130 UTC. En rolig natt har fått alle til å sove godt. Delfinene har kommet på besøk et par ganger i løpet av de siste 16 timene, en hval hilste på oss med en sprut på betryggende avstand i går og en liten blekksprut har havnet på dekket vårt i natt. Den er nå på vår fiskekrok, som henger bak båten. I den smilende farten vi har nå på 3-4 knop ( med kun 6–7 knops vind) får vi kanskje fisket noe?

Det er like før vi starter motor...
 
CHAT. Turens høydepunkter har vært flere, blant annet det å seile på slør i går ettermiddag i perfekt bris! Naturen på havet viste seg fra sin beste side i går kveld, etter en lang og koselig VHF-ettermiddagschat med den norske «armadaen» som er på vei til samme veipunkt som oss: FANTELIV, LEAHNIS, RIKAROS, ARIES, SPRELSK, SJARMEN, HONNINGPUPP...

Månen kom opp klokka 2005 etter å ha opplyst himmelhvelvet fra under horisonten – himmelen var nesten like lys som om det var soloppgang! Den dukket opp fra den mørke havoverflaten, en oransjerød kule som etter hvert begynte å få sin vanlige, klare blåhvite fargen. Rett og slett magisk, spesielt med masse morild i kjølvannet!
 
SEILTE FORBI. Et annet morsomt øyeblikk opplevde vi ved 23-tiden, på slutten av vakten. Martin (Stefanias sønn) og jeg observerte OCCASIONE på AIS-en. Der seiler vennene Ovesen-Hansen om bord, kun 8 nautiske mil foran oss. I løpet av natten har vi seilt forbi dem.

Vi lenser med storseil og spridd genua, båten gynger sakte og – takket være den nye autopiloten som stryrer på vindvinkel –  har vi klart å holde en anstendig fart (5-6,5knop i natt) til tross for de rolige vindforholdene.
Kursen varierte og ble – etter hvert som vinden dreide – mer og mer vestlig. Den er nå 241 grader, litt over 50 nautiske fra veipunktet som Frivind.no har anbefalt.
 
STERK MOTVIND? Mannskapet på AVVENTURA er i strålende humør. Vi lurer fælt på om lavtrykket som ventes på vår ferd vil skape mye vind fra syd/sydvest. Det skal inntreffe i helgen. Vi får håpe at vi er langt nok sør for å unngå sterk motvind.

Alternativene er enten å krysse (greit nok hvis vinden ikke er på kulingnivå!) eller bruke jerngenua sydover for å treffe passaten. Det frister mindre, men en beslutning vil tas når vi får sikrere værdata fra Mads.
 
VERDIFULLE NATTEVAKTER. Ellers er det koselig å nevne at Martin liker nattseilas:

– Tenk mamma, før denne turen visste jeg ikke hva det var, sa han i går kveld.

Vi synes begge at disse nattevaktene sammen er dyrebare øyblikk som vi vil ta med oss videre i livet. Det snakket vi om mens vi passet på seilene og holdt utkikk. Natten skaper en utrolig nærhetsfølelse og en trolsk stillhet som kun brytes av bølgeskvulpene, når vinden er så svak.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen