Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2010Jakten på passaten

De roper etter passaten, alle som seiler Atlantic Rally for Cruisers. Kommer’n snart?

Nå har AVVENTURA kommet så langt nede som på 15. breddegrad, ikka langt fra St. Lucia, som ligger på 14 grader nord! Passaten finner vi kanskje her om nøn timer/dager. HALLELUJA!
 
THIS IS COMPETITION! Vi opplevde en fantastisk seilas på skarp kryss i hele i går og tok igjen noen båter, blant annet SUN LADY, med det sympatiske paret fra Harstad Rolf og Inger Mathiassen. Vi hadde kontakt med dem på morgenen mens vi snakket på VHF med Liv Marie Lorås fra ODA

– This is a competition, avbrøt Rolf oss, og lo... Han fortalte at han har mistet sin gennaker på havet!

Skipperen på AVVENTURA, som også er nordlending, var ikke vanskelig å få yppet til kamp da han hørte ordet «competition»! På bølger og svell red AVVENTURA veldig harmonisk og fint. En skrå og litt humpete ferd i konstant fart på 6–7 knop til tross for en del stamping. Vi satte et rev i storen i går kveld for å ha en rolig natt og så fikk vi vindstilla som var meldt tidlig i dag. En deilig natt som bød på dyp søvn for alle. Motoren ble startet kl. 0600 UTC.
 
NATUROPPLEVELSER. Nok om seilasen. Det som er enda mer fascinerende, er naturen her. Ingen av oss har noen gang vært på 15 grader nord så langt øst i Atlanteren. Stillebeltet er bare 5 grader unna, allerede! GPS-koordinatene får en konkret betydning når du har opplevd landskapet de tilsvarer. Vel, her er det varmt og fuktig så hele cockpiten er våt om morgenen og kroppen føles klissete og svett uansett før eller etter dusjen. Svellet er fortsatt kraftig og gjør horisontens bue til noe som ligner på små fjell. Vi føler oss ganske små i forhold!

I SQUALLENES LAND. Store, majestetiske skyer troner overalt på himmelen bortsett fra over oss. I soloppgangen skapte de et dramatisk landskap, bestående av bare luft og vann. Og det er ikke bare bare. Så mange former og konsekvenser kan luft og vann få! I natt lynte det både sør og nord for oss, men heldigvis ikke sørvest, som var retningen vi seilte imot. Vi har nå kommet i squallenes land.

Du vil kanskje synes det er tåpelig å bruke det engelske ordet for dette fenomenet? Kraftige regn- og vindbyger kan man kalle dem på norsk. De kan skape en del problemer når de treffer båter som ikke har revet i tide, for vinden kan nå 35-40 knop og dreie fra en helt annen retning.

HVORFOR UTEBLIR PASSATEN? Nattens tidsfordriv var det å beskue skyene og vurdere om det var nødvendig å reve enda mer, men det ble ikke aktuelt. Martin er helt besatt av squalls og spør stadig vekk:

– Mamma, er det der squallskyer?

Vel, vi så regn kun rett bak oss, og ellers veldig høye cumulusskyer, så mange og samlet at det kunne se ut som en front.

Chris Tibbs, ARC-ens værmann, sendte en fyldig rapport til alle ARC-båter i går for å fortelle hvorfor passaten hittil har uteblitt. Det ser ut som om det hele skjer fordi jetstrømmen har tatt en sydligere retning og skaper lavtrykk rundt Azorene, hvor det vanligvis er et høytrykk på denne tiden av året. Det er dette høytrykket blant annet som driver passatvinden.

DELFINER. Han fortalte også at mange squallskyer hadde samlet seg et sted så langt syd i seilingsområdet og sammen kunne danne et lokalt lavtrykk. Vi er forfulgt av lavtrykk i år! Også Mads i Frivind.no, vår værruter, snakket om byger i sin melding i går. Han mente han kan hjelpe oss å ungå det mest trøblete området.
 
Ellers har vi truffet haugevis av delfiner på vei sydover: et show uten like rundt baugen! En delfin hoppet flere meter over havoverflaten, noe man vanligvis man må betale for å se på arrangerte opplegg i basseng! Skipperen skimtet ogå to hvaler forleden dag: De svømte mot hverandre og begynte å klappe vannet med halen samtidig. Noen som vet hva det kan bety?

DORADO-GRYTE. Ellers suser flyvefiskene og kræsjer på vårt dekk stadig vekk, så også i dag blir det fjerning av fiskeskjell fra cockpiten. Doradoen vi fisket i forgårs ble til en lekker fiskegryte med olje, hvitløk, hvitvin, havvann, løk, fløte og ferske tomater. Det var dagens foreteelse for damene om bord, som lagde mat på skrå som akrobater i 30 lumre saunagrader under dekk, hvor lukene holdes stengt på grunn av sjøsprut. Deilig med flatt hav nå, vi lufter båten og vasker vekk svettlukta...

Stefania & co på AVVENTURA

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen