Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2010Drømmeseilas mot vest

Nå har Passaten med stor P nådd oss! Stødig vind fra øst/nordøst i 16-25 knop døgnet rundt, skyfri himmel, et belte av skyer bak oss i øst... Adjø tråg! Vi har fått nok av deg. Nå er det sooool det gjelder!

KRAPPE BØLGER. Hele AVVENTURA er i passatmodus. Hva betyr det? Både lykke og fokus på sikkerhet. Man håndstyrer om dagen, for man kan ikke gå glipp av denne fantastiske muligheten, som vårt mannskap Per sier. Om natta lar man autopiloten føre båten med rev nok i seilene til å få litt nattesøvn. Samtidig må man få trykk nok i seilene til å takle de svære bølgene. I går var havet et eneste rot: små og store krappe bølger fra alle kanter. De er små og store, bratte fjell og innimellom utgjør de hele din horisont. Du ser dem nærme seg minst like høye som soltaket, rett bak roret... Og man venter på at de velter i cockpiten... Men nei, de bare løfter båten frem, og den legger seg av og til på siden så vannet fosser langs ripa i brusende skum. Innimellom slår de mot akterenden og skroget... «Crappy waves», ville Petter Solberg sagt! Inngangsluka er stengt som alle andre åpninger i båten, fordi sjøsproyten kunne tenke seg å snike seg inn under dekk også. Ingen går ut uten vest og man er fastspent til båten med sikkerhetsliner til enhver tid.

FOKUS PÅ BALANSE. Sjøen er ikke så sint at man ikke kan lage mat. Men i byssa må man faktisk passe seg skikkelig, spesielt når man koker pasta. Det tryggeste stedet å oppholde seg på er i cockpiten, under dekk blir det apekattlignende, ufrivillige hopp og sprett. Oppvask og dobesøk krever fokus på balanse. Ingenting er enkelt når båten er i konstant bevgelse. Men med litt Santana-musikk i ørene gir dansen foran komfyren en mening!

NEDTELLING. Seilingen er en nytelse, farta gir håp om nærmere og nærmere landfall. Nedtellingen er i gang: I går jublet vi da vi passerte 1000-nautiske-igjen-grensen. I dag er St. Lucia akkurat 868 nautiske mil unna. Hurra!

HEIA SERENITY. E-postene fra vennebåtene tilsier at vi alle er i samme båt. Vi prøver å få fart i skuta så godt vi kan, innen fornuftens grenser. Noen kan dette bedre enn andre. At SERENITY leder gjør oss superglade og veldig stolte! Det at pappa Fridtjov har med seg sønnene Ole og Morten på denne turen er både seilermessig og menneskelig sett en fryd.

ARIES opplevde i går regnværet som AVVENTURA ble skylt av dagen før. De gleder seg også til mer sol og nyter tilværelsen på sjøen langt unna julestress og handelspress. De seiler sammen med FANTELIV.

– DET VAR BARE Å FALLE AV, MAMMA. Den siste squallen traff oss i går. Vi var oppe i 19,5 m/sek tilsynelatende vind rett aktenifra. Martin håndstyrte da mens Per og Inger hadde vakt og mamma hvilte i forpiggen.

– Det var bare å falle av, mamma, ingen dramatikk. Nå kan vi si at vi har fått sterkere vind enn du gjorde med den fillekatamaranen din, sier han spøkefullt, og tenker på QUEEN OF HEARTS i ARC 2006.

ALPESANG OG HJERTERDAMER. Den opplevelsen og hjerterdamene er til stede som en viktig del av denne seilasen også. For andre gang i mitt liv fikk jeg i natt behov for å synge italienske folkesanger fra Alpene, slik jeg gjorde sammen med skipper Siri (Laurentz) den første natta vi måtte håndstyre. Enkelte øyeblikk på sjøen er rett og slett magiske, de får deg til å se ting i sammenheng. De etterlater dype, uslettelige spor. Slik også denne gangen. Sønnen min, som har hørt disse sangene siden han var baby, ettersom de var hans nattasang, lå nå ved siden av meg i cokpiten. Han sovnet også denne gangen, og jeg fikk nattedrømmen helt for meg selv; fortsatte å synge, så på windexen og tricoloren sveve mot stjernehimmelen og mimret om faren min, som lærte meg sangene mens vi gikk i fjellet hjemme i Alpene. Jeg tenkte på Siri og hjerterdamene leende på bølgene midt på Atlanteren... Om at dette havet har ett tusen ansikter, og alle sammen er verdt å oppdage. Så lenge det er hav, er det håp...

Vår posisjon kl. 1115 UTC: 14 02,4 N - 46 01,4 W
Kurs over grunn: 271
Fart: 7-8,2 knop (161 nm/døgnet i går)
Vind: 16-25 knop fra ca. 85 grader
Bølger: svell fra N/NE og vinddrevne bølger fra nordøst 2-3 m
Vær: nydelig klar himmel! Nesten ingen skyer.

Atlanterhavshilsen med passatsus og egg-og-bacon lukt (Takk Inger!) fra
AVVENTURA :-)

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen