Atlantic Rally for Cruisers 2010

Hjelper barna på St. Lucia

Hjelper barna på St. Lucia

Etter å ha seilt ARC åtte ganger har hun bestemt seg for å gi barn på øya et bedre liv.

Publisert Sist oppdatert

HÅP FOR BARN I EN KOKEBOK. Historien til Sue Sandle, fra England, minner litt om den til Mariann på Bequia. Hun har seilt over Atlanteren utallige ganger, men nå nøyer hun seg med å overvintre på St. Lucia. Hun går rundt i havna i Rodney Bay og samler penger for barna på øya. Hun selger en kokebok med oppskrifter basert på ingredienser du får tak i i Sør-Karibia, noe som langturbåter kan virkelig sette pris på. For du finner ikke all mat du har hjemme her nede.

Bokens første opplag er fra 1977, men etter at Sue seilte sin første ARC i 1992, ble den ikke publisert mer. Da tok en venninne av henne initiativet. Hun fikk den trykt på nytt på egen regning og de begynte å selge den for 50 EC$ (Eastern Caribbean Dollar) til langturseilere fra hele verden.

UTDANNING OG HELSE. Pengene går til to formål. Halvparten av beløpet vi samler går til en skole for funskjonshemmede barn. Den første gangen vi besøkte denne skolen var det et trist, deprimerende syn: skole var i forfall, det regnet i klassene og veggene trengte maling. Takket være pengene fra kokebok-salget ble skolebygget reparert og resten av inntektene blir brukt til å kjøpe mat til barn som kke har råd eller til transport til og fra skolen.

Den resterende halvparten av beløpet går til en organisasjon som heter PAWASOL (Parasoll på patua). Dette er en forening som satser på å gi barn medisinsk assitanse, noe som på St. Lucia ikke blir dekket av staten.

Flere norske båter har støttet barna på St. Lucia gjennom kjøpet av kokeboka.

ORKANSESONG. Sue gir for øvrig et godt tips til seilere som henne som vil legge igjen sin båt i Sør Karibia om sommeren for å unngå orkaner.

- Du  bør du snakke med din forsikring for å avtale hvor båten bør ligge, sier Sue. Hennes båt CLARA, en Hunter 410, ligger her i Rodney Bay. Den blir bundet til brygga for å stå imot orkanvindene.

- Før ble folk oppfordret til å legge igjen båter på Grenada, men for fem år siden cirka traff en forferdelig orkan også den øya. Mange båter ble ødelagt og forsikringsselskapene fikk selvfølgelig omfattende utgifter. Nå ser det ut som om de foretrekker at seilere legger igjen sine båter på flere steder som er spredt i et større område, slik at det ikke blir enorme tap hvis ett sted blir utsatt.